Rebeli mieria do Donecka, obyvatelia cítia vojnu

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Do Donecka prichádzajú kolóny obrnených vozidiel a autobusy plné proruských separatistov. Jeho obyvatelia sa obávajú krvavej bitky a hromadne opúšťajú svoje domovy. Luhanskí povstalci medzitým obvinili kyjevskú vládu, že ostreľuje obytné budovy, informovala britská BBC.

Donecká domobrana sa podľa tlačového strediska proruských separatistov pripravuje na obranu mesta. Reportéri svetových spravodajských agentúr od soboty hlásia príjazd ďalších vzbúrencov.

Do Donecka mieria autobusy s ozbrojencami, obrnené transportéry, mobilné rakety a tanky. Podľa britskej BBC zvolali rebeli do centra miliónového Donecka demonštráciu.

Zničené obytné domy

Ukrajinské ozbrojené sily vyhnali separatistov zo Slavjanska, ktorý je baštou povstalcov. Miestni obyvatelia Donecka kvôli obavám z civilných strát hromadne opúšťajú oblasť. Niektorí majú namierené na západ Ukrajiny, iní do Ruska.

Obyvatelia majú strach z ostreľovania, vládne jednotky pri ňom počas bojov o Slavjansk zničili množstvo civilných budov vrátane panelových domov na sídliskách. V Kramatorsku zasiahla jedna zo striel základnú školu.

Živé štíty

Proruskí separatisti predstavujú pre civilistov hrozbu. Tí obyvateľov obsadených miest využívajú ako živé štíty.

Panujú aj obavy z leteckých útokov. Veliteľ ukrajinskej Národnej gardy Stepan Poltorak agentúre Ria Novosti potvrdil, že Kyjev žiadne nálety na Doneck nechystá.

Viac..  Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Vláda v Kyjeve hovorí o jednom z najväčších víťazstiev od zahájenia protiteroristickej operácie v polovici apríla. Kabinet síce v uplynulých dňoch tvrdil, že chce obnoviť prímerie, prezident Petro Porošenko zároveň sľúbil pokračovanie ofenzívy. 

Riešenie je v rokovaniach

Ukrajinský miliardár Rinat Achmetov vyzval v rozhovore pre televízny kanál Ukrajina k mieru v Donbase. „Nie je možné bombardovať Doneck. Nie je možné bombardovať Donbas. Nie je možné ničiť mestá, dediny, infraštruktúry,“ vyhlásil.

Na otázku o tom, ako treba vyriešiť situáciu na juhovýchode Ukrajiny, Achmetov odpovedal, že je možné to urobiť len za pomoci rokovaní, píše Reuters.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európska komisia: Európski Židia dnes znova žijú v strachu

Európska komisia (EK) odsúdila v nedeľu nárast antisemitizmu v Európskej únii, ku ktorému došlo po …

Consent choices