Ropa sa dáva na ústup, Líbya hlási navýšenie svojich dodávok

ropa
PHOTO: Ilustračné Flickr.

• Energetický sektor zasiahli výpredaje, pretože dodávky z Iraku zostali nenarušené.

• Ceny kukurice a pšenice naďalej tlačí nadol očakávanie rekordnej úrody.

• Meď uháňa míľovými krokmi dopredu – jej zásoby sa znižujú v súvislosti s pozitívnymi signálmi z Číny a USA.

Komoditné trhy si ostatný týždeň prešli prvou, hoci malou, cenovou korekciou za posledný mesiac. Energetický sektor zasiahli výpredaje vzhľadom k tomu, že nedošlo k narušeniu dodávok z Iraku. Ceny kľúčových plodín ako kukurica a pšenica sú aj naďalej pod tlakom najmä preto, že sa stále očakáva celosvetová rekordná úroda. Najlepšie sa viedlo priemyselným kovom. Meď sa vyšplhala na 3,5 mesačné maximum v dôsledku znižujúcich sa zásob a pokračujúceho oživovania americkej a čínskej ekonomiky.

V roku 2014 sa najlepšie darilo trhu s živým dobytkom. Obmedzené stavy dobytka vyhnali ceny mäsa na rekordné hodnoty. Amerických vodičov medzitým na začiatku júla, kedy začína automobilová sezóna, čakajú na benzínových pumpách najvyššie ceny od roku 2008. Pre milovníkov grilovania a vodičov tak bude tohtoročná sezóna tou najdrahšou za posledných niekoľko rokov.

Vzácnym kovom sa podarilo udržať zisky z minulého týždňa. Striebro sa vyšplhalo na najvyššiu hodnotu od marca, čím predbehlo zlato. To teraz uviazlo v 30dolárovom rozmedzí a rozhliada sa, akým smerom sa vydať. Na správy z Číny o tom, že čínsky vrchný audítor objavil úvery v hodnote 15 miliárd amerických dolárov krytých falošnými transakciami so zlatom, trh nijako nezareagoval. Opäť to však poukazuje na pokračujúce obavy týkajúce široko rozšírených podvodných praktík pri uzatváraní finančných obchodov na čínskych komoditných trhoch.

Trh s ropou nedávno zažíval rally. Po týždni konsolidácie však teraz čoraz viac hrozí, že mu dôjde dych. Kríza v Iraku síce neskončila, avšak kľúčové ropné zariadenia zostávajú zatiaľ nedotknuté. Pozornosť trhu sa teda nesústredila na možné riziko prerušenia dodávok, ale na informácie, ktoré by v konečnom dôsledku mohli viesť k zvýšeniu dodávok. Severomorská ropa Brent a americká ropa WTI sa tak ocitli v pozícii, kedy u nich môže dôjsť k cenovej korekcii.

Iracký minister ropy medzitým vyhlásil, že počas nadchádzajúcich mesiacov očakáva pokračujúce zvyšovanie ropnej produkcie. Kurdská regionálna vláda v severnom Iraku navyše do konca tohto roka plánuje zvýšiť svoj ​​export. Využitím novovybudovaného ropovodu do Turecka by sa súčasná denná produkcia o objeme 200 000 barelov mala zvýšiť na 400 000 barelov za deň.

Súčasne došlo k navýšeniu ropnej produkcie v Líbyi, a to na 300 000 barelov za deň. To je dané jednak tým, že rafinérie zvýšili tempo svojej produkcie, a jednak tým, že konečne došlo k opätovnému otvoreniu ropného prístavu Hariga na východe krajiny. Vlny protestov zo strany členov štátnej ochranky, milícií a kmeňových predstaviteľov viedli k tomu, že ropná produkcia Líbye sa za posledný rok hlboko prepadla z pôvodných 1,6 milióna barelov za deň na súčasné minimum.

Situácia v Líbyi predstavovala v tomto období jednu z najväčších geopolitických obáv a bola tiež aj dôvodom pre to, že priemerná cena ropy Brent, slúžiace ako svetové meradlo pre ceny ropy, sa tento rok namiesto 105 dolárov za barel pohybovala na hladine 109 dolárov za barel.

K vyššie spomenutým udalostiam sa potom ešte nakoniec pridala správa, že vláda USA udelila dvom spoločnostiam povolenie na vývoz ultraľahkej ropy, známej ako kondenzát. To viedlo k špekuláciám, že sa vláda možno chystá zrušiť 40-ročný zákaz vývozu surovej ropy. Tieto domnienky sa síce nakoniec nepotvrdili, avšak toto rozhodnutie aj tak povedie k zvýšeniu amerického exportu rafinovaných ropných produktov, čo je povolené.

Kondenzát je primárne produktom ťažby ropy z bridlíc. Tá sa po vyťažení zahrieva, aby sa z nej odstránili niektoré plynné prímesi. Hoci ide len o veľmi ľahkú úpravu, stačí to na to, aby mohol byť výsledný produkt označovaný ako rafinovaný, a teda vhodný na vývoz. Toto ešte ďalej navýši celosvetové zásoby a pomôže USA čiastočne znížiť hromadenie ich ropných zásob. To bolo spôsobené rapídnym zvýšením ropnej produkcie na rekordné hodnoty od 70. rokov minulého storočia, a to najmä ťažbou z bridlicových polí.

Ropa WTI má aj naďalej podporu, avšak investori budú dávať pozor na to, či nedôjde k prepadu späť pod hranicu 105 dolárov za barel. To by mohlo signalizovať prípadné ďalšie oslabenie, spočiatku smerom k hodnote 102,70 dolárov za barel a následne až na 101,60 dolárov za barel.

Zlatu a striebru sa podarilo udržať si svoje nedávne zisky. S nastupujúcim obdobím letnej stagnácie však oba kovy teraz len prešľapujú na mieste. Ide najmä o zlato, ktoré sa v súčasnej dobe obchoduje v úzkom rozmedzí 1300 až 1330 dolárov za uncu. Striebro upevnilo svoje zisky, a to nielen ako absolútne hodnoty, ale aj v pomere k zlatu, kde koeficient spadol na 62,5 (jedna unca zlata vyjadrená počtom uncí striebra), čo predstavuje najnižšiu hodnotu za posledné štyri mesiace.

Viac..  Miriam Lexmann: Dodnes nevieme aký vplyv na človeka majú GMO rastliny

Investori by mali pozorne sledovať správy z Číny, kde čínske úrady objavili úvery v hodnote 15 miliárd dolárov krytých falošnými transakciami so zlatom. To opäť vyvolalo obavy ohľadne toho, aký veľký je čínsky dopyt v skutočnosti. Budúci dopyt by mohol byť ohrozený zvýšeným záujmom úradov, ktoré sa budú snažiť tvrdo zakročiť proti týmto úverovým praktikám, kedy sa komodity používajú ako kolaterál na zabezpečenie úverov.

Dopyt po fyzickom zlate zo strany Číny a Indie je dôležitý, pretože pomáha kompenzovať znížený dopyt po investíciách v podobe papierového zlata za využitie burzovo obchodovaných fondov a kontraktov futures. Pokles tohto dopytu sme mohli sledovať počas posledných 18 mesiacov.

Výnosy dlhopisov sa znižujú a vzhľadom k tomu, že sa v súčasnej dobe stále viac očakáva, že v budúcnosti dôjde k zvýšeniu inflácie, výnosy amerických vládnych dlhopisov ponúkané investorom sa za posledné dva týždne znižovali. Tento vývoj poskytol vzácnym kovom istú mieru podpory. Podporu tieto kovy tiež čerpali, odhliadnuc od krízy v Iraku, z rastúcich obáv ohľadom možných cenových korekcií na americkom akciovom trhu.

Podľa agentúry Bloomberg sa cena predajných opcií (put), reflektujúcich medvedí sentiment, vyšplhala oproti predajným opciám (call) na 15-ročné maximum. To je dôsledkom dopytu po ochrane proti riziku na spodnej strane v prípade, že by došlo k oslabeniu býčieho trhu. Korekcie na akciovom trhu by mohli viesť k tomu, že sa investori opäť vrátia k zlatu ako k alternatívne investičnej príležitosti. Investori do zlata, ktorí držia medvedie pozície, sú závislí na pokračujúcich špekuláciách o tom, kedy americká centrálna banka Fed prejde od postupnej redukcie kvantitatívneho uvoľňovania na uťahovanie svojej finančnej politiky, aby zabezpečila dostatočný tlak na ceny.

Cena zlata uviazla a aj naďalej zostáva v rozmedzí 1300 až 1330 dolárov za uncu. Prelomenie hornej hranice by signalizovalo pohyb smerom k hodnote 1370 dolárov za uncu a potom posun až na 1392 dolárov, maximum roka 2014. Ak dôjde k prelomeniu hranice 1300 pod hodnotu 200denného kĺzavého priemeru, bude potrebné sledovať hodnotu 1285 dolárov za uncu ako hranicu podpory.

Vysoko kvalitná meď opäť dosiahla na horné hodnoty svojho súčasného rozmedzia a v súčasnej dobe sa po 10-dňovej rally zastavila pri hranici odporu v hodnotách 3,19 až 3,215 dolárov za libru. Cena posilňovala v dôsledku lepších ekonomických dát hlásených z Číny a USA, dvoch najväčších svetových spotrebiteľov.

Zvyšovanie dopytu možno sledovať na stavoch zásob v skladoch, ktoré sú monitorované tromi hlavnými burzami s futures v Londýne, Šanghaji a New Yorku. Celkové zásoby sa tu tento rok zatiaľ znížili o viac než 50 percent, čím sa dostali na najnižšiu hladinu od roku 2008.

Kontrakty futures na americký zemný plyn sa držia rozmedzia 4,35 až 4,95 dolárov za milión britských termálnych jednotiek (MMBtu). Po ďalšom výraznom navýšení zásob v podzemných skladoch sa cena plynu posunula späť do spodného pásma tohto rozpätia. Americké zásoby boli na konci zimy po období veľmi silného dopytu nebezpečne nízke.

Cena zemného plynu zostáva vysoká, aby sa naštartovala produkcie a aby elektrárne začali prípadne opäť využívať uhlie. Producenti na túto motiváciu zareagovali a za posledných desať týždňov sme boli svedkami toho, ako každý týždeň do podzemných skladov prúdia výdatné dodávky. Zvyšuje sa tak nádeje, že zásoby dosiahnu uspokojivého stavu predtým, než sa na začiatku novembra zdvihne zimný dopyt.

Aby k tomu však došlo a sklady mali v novembri dostatočné zásoby o objeme 3,5 bilióna kubických stôp, je nutné, aby toto navyšovanie pokračovalo priemerným tempom okolo 92 miliárd kubických stôp za týždeň. Vlani sa v rovnakom období toto tempo pohybovalo na úrovni približne 72 miliárd kubických stôp. Tento predpoklad však nekalkuluje s prípadnými problémami v dosahovaní tohto plánu, čo znamená, že očakávame, že počas nadchádzajúcich mesiacov zostane cena zemného plynu aj naďalej podporovaná.

Komentár pripravil Ole S. Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank

O ram

Odporúčame pozrieť

Analytik Gábriš z ČSOB: Ceny pohonných hmôt mierne klesli

Ceny pohonných látok v ostatnom týždni klesali. Motorová nafta zlacnela o 0,004 EUR, respektíve o …

Consent choices