Ukrajinská armáda ostreľuje raketami obytné zóny, tvrdia separatisti

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny tvrdia, že ukrajinská armáda raketami ostreľovala obytné budovy v Luhansku. Niekoľko budov začalo horieť a niekoľko osôb sa zranilo. Cieľom bol priemyselný objekt.

Ukrajinská armáda pravdepodobne útočila raketometmi Grad, uviedli milície povstaleckej Luhanskej ľudovej republiky.

„Niekoľko budov v meste horí. Sú tam zranení a v uliciach je veľa sanitiek,“ uviedli predstavitelia povstaleckej domobrany. Cieľom útoku bol zjavne priemyslený objekt neďaleko autobusovej stanice.

„Obyvatelia utekali do protileteckých krytov alebo opustili ostreľovanú oblasť,“ cituje ITAR-TASS. Ukrajinská armáda ostreľovala luhanské štvrte Krasnodon a Sverdlovka.

Ofenzíva pokračuje

Ukrajinská armáda v sobotu vyhnala separatistov zo Slavjanska. Mesto považovali za baštu povstalcov. Následne ich vyhnali aj z neďalekého Kramatorska. Povstalci týchto regiónov zamierili do oblastného centra.

Kyjev síce v uplynulých dňoch prehlasoval, že sa snaží o zloženie zbraní. Sobotňajšie úspechy ale povzbudili prezidenta Petra Porošenka, ktorý sľúbil, že v ofenzíve povstalcov bude pokračovať.

Kyjev zvíťazil

Vláda v Kyjeve hovorí o jednom z najväčších víťazstiev od začiatku „protiteroristickej“ operácie v polovici apríla.

„O eufórii hovoriť nemôžem. Situácia zostáva aj naďalej zložitá. Teroristi sa zabarikádovali vo veľkých mestách,“ varoval v sobotu Porošenko.

Chránia obyvateľov

Proruskí separatisti sa ale nevzdávajú. Na východe krajiny naďalej bojujú za nezávislosť svojich „ľudových republík“, Doneckej a Luhanskej. Stále sa spoliehajú na pomoc z Ruska.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Počas noci sa pod delostreleckou paľbou ocitol „zadný voj“ povstalcov, ktorý mal zaistiť ich odchod zo Slavjanska a Kramatorska. Desať bojovníkov zabili a pätnásť zranili, píše The Guardian.

„Nechali sme Slavjansk nášmu milovanému prezidentovi. Ak by sme tak neurobili, zrovná mesto so zemou. Ak sme chceli uchrániť miestnych obyvateľov, museli sme odísť,“ povedal rebel Vasilij.

Ochrana obyvateľstva

„Náš odpor nebol zlomený. Odišli sme, aby sme uchránili civilné obyvateľstvo,“ potvrdil predák separatistov Andrej Purgin.

Ukrajinská armáda prebrala doposiaľ kontrolu nad Kramatorskom, Slavjanskom a Mykolajivkou. „Nemáme zatiaľ správy, že by sa ukrajinská armáda prebojovala do centra Donecka,“ citovala hovorcu separatistov agentúra ITAR-TASS.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices