Silné euro brzdí ekonomiku, riešením sú reformy

euro
PHOTO: Flickr.o

Spoločná európska mena v utorok oslabila. Reagovala tak na pokles dôvery investorov v Nemecku. Dôvera analytikov a investorov v nemeckú ekonomiku v júli klesala siedmy mesiac za sebou a prepadla sa najhlbšie od decembra 2012.

Silné euro prospieva najmä importérom a poteší dovolenkárov. Tí si v cudzine môžu dovoliť viac.

„Na mieste pocítia ľudia, že do peňaženky dostanú toho viac ako minulý rok,“ ozrejmuje majiteľ cestovnej kancelárie Milan Neštický.

Záujem je predovšetkým o exotické destinácie. Stávajú sa totiž dostupnejšími pre čoraz širší okruh ľudí. „Odráža sa to nielen v cenách zájazdov, ale i výdajoch priamo na mieste,“ dodáva Neštický.

Mena ako zbraň

Väčšina krajín mimo eurozóny používa menu ako zbraň na ochranu ekonomiky. Na druhej strane sa silné euro môže odraziť na krajinách zóny, ktoré sú odkázané na export. Napríklad aj Slovensku môže uškodiť.

Európska centrálna banka sa snažila situácii predísť. Doposiaľ neúspešne. „Kroky Európskej centrálnej banky boli veľké, takže budú potrebovať niekoľko mesiacov, aby sa zistilo, ako sa ujali,“ vysvetľuje analytik Trim Broker Tomáš Plavec.

Pod dve percentá

„Stojíme si za tým, že chceme infláciu dostať tesne pod dve percentá,“ vyjadril plány šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi.

Viac..  Dovoz zbraní do Európy sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil

Najväčším problémom je takzvaná deflácia, to znamená zlacňovanie tovarov a stagnujúce hospodárstvo. Pomôcť by starému kontinentu mohli Spojené štáty. Tie sú v oživovaní ekonomiky pár krokov popredu.

„Už budúci rok by mohli v Amerike rásť sadzby, čo by posilnilo dolár. Tým sa oslabí euro,“ dodáva Plavec.

Reformy namiesto oslabovania

V krajinách eurozóny sa Slovensko v raste ekonomiky drží na popredných priečkach. Naším najväčším obchodným partnerom je Nemecko, ktoré ale s oslabovaním eura nesúhlasí.

„Skôr hovoria o tom, že je potrebné robiť reformy. Má to väčší efekt ako oslabovať euro,“ potvrdzuje Plavec. Prudké oslabenie tak v blízkej dobe nehrozí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices