Čo je to parlamentárium? Miesto, ktoré sa oplatí vidieť

parlamentarium
Jedna z atrakcií parlamentária v Bruseli. PHOTO: Flickr.

Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o úlohe Európskeho parlamentu, inštitúcie, ktorú volia priamo európski občania, mali by ste zavítať do Parlamentária. Návštevnícke centrum Európskeho parlamentu v Bruseli Vám jedinečným spôsobom priblíži prácu poslancov Európskeho parlamentu a jej vplyv na Váš každodenný život. Ide o prvé centrum pre občanov plne prístupné vo všetkých jazykoch Európskej únie. 

Constanze Beckerhoff z Tlačového oddelenia Európskeho parlamentu: ,,Parlamentárium bolo otvorené v roku 2011 s cieľom otvoriť Európsky parlament občanom. Môžu sem prísť a učiť sa aká je úloha parlamentu, prečo existuje a čo v podstate pre nich robí. V Parlamentáriu dostanete multimediálneho sprievodcu, ktorý je vo všetkých jazykoch Európskej únie. Je potom na vás, či sa po Parlamentáriu len prejdete, alebo budete čítať, či počúvať všetky detaily. Idea založenia Parlamentária už bola rokoch 2006, 2007. Myslím, že tu každý môže nájsť niečo zaujímavé. V tejto trojpodlažnej budove môžete vidieť rôzne exhibície, najmä vizuálne, fotky, obrovský archív filmov o európskej integrácii.  Máme aj stenu, na ktorej sú všetci poslanci Europarlamentu a informácie o nich. Každý z nich bol požiadaný, aby nahral krátku videosprávu. Takže môžete ,,stretnúť“ svojho europoslanca, alebo mu odtiaľto napísať aj e-mail.

Výhodou Parlamentária je jeho poloha priamo pri budove Európskeho parlamentu. Nachádza sa v ňom aj 360 stupňové kino, kde môžete zažiť pocit, aké je to byť europoslancom. Ak si tam sadnete, je navrhnuté tak, aby  ako keby ste boli uprostred plenárneho zasadnutia a môžete počúvať ako europoslanci medzi sebou diskutujú.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Constanze Beckerhoff ďalej doplňuje: ,,Požiadali sme predsedu europarlamentu a predsedov politických frakcií, aby každý priniesol jeden objekt, ktorý má pre nich význam. Takže aj tieto predmety sú tu. Konajú sa tu stále rôzne exhibície. Sú buď stále, alebo dočasné. Môžete tu vidieť napríklad aj Nobelovu cenu, ktorú získala Európska Únia. Každý kto chce sem môže prísť, budeme veľmi radi. Môžem ešte spomenúť, že sme boli vo všetkých krajinách EÚ a v každej z nich spravili interview s dvoma občanmi. Je tu miestnosť – obývačka, kde máme nahrávky týchto občanov. Hovoria v nich svoje životné príbehy a ako je ich život prepojený s Európou.“

Článok pripravil spolupracovník spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk Viktor Kudzia.

O red

Odporúčame pozrieť

Video: Všetko, čo potrebujete vedieť o Európskom parlamente, takto funguje

Návštevou Parlamentu v Bruseli a Štrasburgu môžete pochopiť, ako fungujú rokovania poslancov, či načo nám slúži Rada. …

Consent choices