„Konaj. Reaguj. Rozhoduj.“ V čom boli Eurovoľby 2014 iné?

eu parlament
Európsky parlament v Štrasburgu. PHOTO: Flickr.

Pamätáte si ešte grécku študentku Aliki, írsku podnikateľku Trish, či dvoch dánskych návrhárov Jensa a Sedsel? Všetci z nich boli tvárami predvolebnej parlamentnej kampane, počas ktorej sa Európanom snažili vysvetliť, čo pre nich Európa znamená a prečo je dôležité ísť k hlasovacím urnám. 

V parlamentnej kampani sa vám prihovárali rôzni ľudia, grécka študentka Aliki, írska podnikateľka Trish, dánske návrhárske duo Jens a Sedsel, slovenská robotníčka Magdaléna, španielsky dôchodca Ricardo, farmár Tom z Belgicka, rakúsky pár Wegene a Rudi a Litovka Dina so svojou rodinou. V krátkych videách nám vysvetľovali, čo pre nich Európska únia znamená a prečo pôjdu voliť.

Predvolebná kampaň so sloganom „Konaj. Reaguj. Rozhoduj.“ sa zameriavala na aktuálne otázky, ako napríklad ekonomiku, zamestnanosť či rozpočet a zdôrazňovala dôležitosť volieb, v ktorých si Európania vyberajú svojich zástupcov a tým aj svoju budúcnosť.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Prečo to bolo tentoraz iné?

Výsledky volieb boli po prvý krát zohľadnené pri výbere nového predsedu Európskej komisie. Jean-Claude Juncker bol tak nominovaný Európskou radou (hlavy členských štátov) a následne zvolený poslancami Európskeho parlamentu.

O ram

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices