EÚ si predsavzala nájsť mladým zamestnanie. Ako?

mladí
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Viac ako 5,3 milióna mladých Európanov vo veku do 25 rokov si nevie nájsť zamestnanie, a to aj napriek tomu, že sú vzdelaní a prácu aktívne hľadajú. Zamestnanosť mladých sa v preto v poslednej dobe stala top prioritou EÚ. Pri príležitosti zajtrajšieho Medzinárodného dňa mládeže (12. augusta) sme pre vás pripravili krátky prehľad toho, čo robí EÚ pre mladých a taktiež aj infografiku so základnými údajmi o mládeži.

Záruka pre mladých

Záruka pre mladých je nový nástroj, ktorým sa EÚ snaží bojovať proti nezamestnanosti mládeže. Jej cieľom je zabezpečiť, aby žiadny mladý človek vo veku do 25 rokov neostal bez práce alebo inej aktivity dlhšie ako 4 mesiace. Do boja proti nezamestnanosti mladých sa v súčasnosti investuje okolo 10 miliárd eur z Európskeho sociálneho fondu a približne 6 miliárd z iniciatívy Zamestnanosť mládeže (Youth employment initiative).

Európsky parlament minulý mesiac vyzval k zvýšeniu financovaniu a silnejším opatreniam na podporu zamestnanosti mladých, vrátane zavedenia minimálnych štandardov pre učňovské vzdelávanie a dôstojné mzdy.

Erasmus – jeden z najobľúbenejších programov EÚ

Viac..  Slovensko je v Indexe prosperity na 24. mieste v EÚ

Tohto študentského výmenného programu sa od jeho začiatku v roku 1987 zúčastnili už viac ako tri milióny mladých ľudí. Len počas uplynulého školského roku boli udelené granty na štúdium v zahraničí až 270 000 študentom. Nová a vylepšená verzia tohto programu, tzv. Erasmus+, sa začne už tento september.

Európske podujatie pre mladých – liaheň nových nápadov

Toto podujatie sa konalo v máji v štrasburskom sídle Európskeho parlamentu. Zúčastnili sa ho tisícky mladých ľudí, ktorí tu spoločne diskutovali o tom, ako zlepšiť budúcnosť Európy. Na základe ich návrhov bola vypracovaná záverečná správa obsahujúca rozličné odporúčania pre poslancov Parlamentu.

O ram

Odporúčame pozrieť

Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na úrovni zo začiatku roka, pričom údaje za január …

Consent choices