Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 33. týždňa

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

ÍRSKO

Ten, kto si v lete 2011 vsadil na uzdravenie írskej ekonomiky a nakúpil 10 – ročné írske štátne dlhopisy, si dnes isto mädlí ruky nad jedným zo svojich životných obchodov. Ešte v lete 2011, teda pred troma rokmi, niesli írske desiatky na sekundárnom dlhopisovom trhu výnos prekračujúci 14 % p. a. Írsko bolo nútené požiadať o zahraničnú finančnú pomoc a zaradilo sa na zoznam európskych prasiatok. Dnes je však všetko inak. Výnos z 10 – ročných írskych dlhopisov po prvýkrát v histórii poklesol pod hladinu 2 % a v piatok sa dostal až na úroveň 1,96 % p. a. Prispelo k tomu aj rozhodnutie agentúry Fitch, ktorá v piatok zdvihla írsky rating o jeden stupeň na úroveň A – so stabilným výhľadom.
Agentúra svoje rozhodnutie zdôvodnila najmä pokračujúcou a úspešnou fiškálnou konsolidáciou, zlepšením podmienok financovania sa na trhu, zlepšovaním situácie na pracovnom trhu a očakávaným ekonomickým rastom. V tomto roku by mohla írska ekonomika podľa odhadov vzrásť o 3,5 % a to aj vďaka naštartovaniu domáceho dopytu a investícií. Len pre porovnanie, Slovensko hodnotí agentúra Fitch len o stupeň
lepšou známkou ako Írsko.

CYPRUS

Ruska Elena Yavorskaya zažalovala na druhom najvyššom súde Európskej únie, Všeobecnom súde, Cyprus za neoprávnené porušenie práva vlastníctva a nediskriminácie.Pri záchrane banky Laiki totiž podľa obžaloby prišla o majetok v hodnote 3,3 mil. EUR bez adekvátnej kompenzácie či bez toho, aby o tom bola vopred informovaná“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. Ruska žiada Európsku úniu o výplatu tejto čiastky a tiež náhradu ďalších nákladov a trov konania. Po skupine gréckych veriteľov sa tak jedná o ďalší prípad žalovania Cypru za jednorazové zdanenie vkladov v marci 2013.

GRÉCKO

Predstavenstvo dočasného eurovalu (EFSF) malo uplynulý týždeň telekonferenciu, na ktorej došlo k dohode o uvoľnení ďalšej subtranže finančnej pomoci pre dlhmi sužované Grécko vo výške 1 mld. EUR. Táto čiastka je poslednou súčasťou širšieho balíka v objeme 8,3 mld. EUR, ktorý sa Grécku postupne vypláca po splnení dohodnutých podmienok už od apríla 2014.

MAĎARSKO

Na základe cien vypísaných opcií na kurz maďarského forintu voči euru existuje až 55 % – ná pravdepodobnosť, že forint v tomto roku oslabí na rekordné minimum 324,25 EURHUF. V máji táto pravdepodobnosť dosahovala „len“ 32 %. Oslabovanie forintu smerom k historickým minimám je pravdepodobné po tom, ako maďarská centrálna banka znížila základnú úrokovú sadzbu v krajine na rekordné dno 2,10 % a za dva roky tak znížila v 24 krokoch úrokovú sadzbu o – 4,90 %. Keďže v maďarskej centrálnej banke sedia predovšetkým nominanti vládnej strany Fidesz, o nezávislosti MNB sa dá nielen že polemizovať, ale pochybuje o nej aj Európska centrálna banka [ECB]. Guvernér MNB Matolcsy zároveň vyhlásil, že sadzby v Maďarsku sa zvyšovať nebudú minimálne do roku 2016. Keďže však americký Fed do tej doby takmer s istotou sadzby zvyšovať začne, maďarský forint by sa v dôsledku ďalšieho znižovania úrokového diferenciálu mohol dostať opäť pod tlak. Na nálade v krajinách CEE vrátane Maďarska zároveň nepridáva ani situácia za východnými hranicami. A v neposlednom rade sa v Maďarsku chystá povinná konverzia cudzomenných pôžičiek do forintových, ktorá prinesie dopyt bánk po eurách a najmä švajčiarskych frankoch.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Stále trvám na tom, aby sa EÚ snažila o mierové rokovania pre Ukrajinu

VEĽKÁ BRITÁNIA

Vo Veľkej Británii sa každé tri mesiace venuje zvýšená pozornosť tzv. štvrťročnému inflačnému reportu, ktorý poskytuje náhľad do očakávaní a zmýšľania tamojšej centrálnej banky BoE. Pred aktuálnym reportom sa analytici pretekali v predpovedaní, koľko a akých jastrabích prekvapení správa prinesie a boli pripravení posunúť svoje očakávania uťahovania menovej politiky na ostrovoch do bližšej budúcnosti. Všetko však napokon bolo inak a inflačný report bol až nečakane holubičí, teda naklonený skôr voľnej menovej politike. Bankári znížili svoje očakávania rastu miezd v tomto roku na polovicu, znížili odhadovanú prirodzenú [rovnovážnu] mieru nezamestnanosti a okresali aj samotný výhľad cenového rastu. Budúci rast úrokových sadzieb tiež má byť len postupný a zastaví sa pod úrovňou dlhodobého priemeru. Analytikom venujúcim sa menovej politike v Británii tak nezostalo nič iné, len presunúť svoje očakávania prvých „hikov“ z tohtoročnej jesene na
začiatok budúceho roka. Aspoň kým pred mikrofóny opäť nepredstúpi guvernér BoE Carney a všetkých zas „neotočí“.

UKRAJINA

Ukrajinský parlament minulý týždeň schválil zákon, ktorý zavádza sankcie voči ruským firmám aj jednotlivcom, ktorí podporujú separatistov. Sankcie by sa mohli dotknúť až 172 občanov a 65 ruských firiem. Podľa zverejnených informácií by mohli mať podobu
zmrazovania účtov, zákazu vstupu do krajiny, prípadne aj podobu zákazu prepravy ruských tovarov cez Ukrajinu. Ruku k dielu pridal aj poľský minister zahraničia Sikorski a vyhlásil, že jeho krajina zvažuje zavedenie sankcií na dovoz ruského uhlia.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices