Brusel odškodňuje za ruské embargo, na rad prídu aj mliečne a mäsové výrobky

peach
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Ruské obmedzenie dovozu má veľký vplyv aj na európsky trh a produkty trhu. Skupina expertov sa preto stretla s odborníkmi z Európskej komisie, a tiež s odborníkmi z niektorých členských štátov aby prediskutovali ďalšie možnosti postupu a prehodnotili údaje týkajúce sa vplyvu tohto zákazu.

Mimoriadne opatrenia núdzovej podpory pre broskyne a nektárinky boli Komisiou oznámené 11. augusta. Komisia tiež uviedla, že dodatočné finančné prostriedky sú určené predovšetkým na bezplatnú distribúciu tých broskýň a nektáriniek, ktoré boli stiahnuté z trhu. Financie však budú zahŕňať aj iné úkony, napríklad ich kompostovanie. Rozpočet na tieto opatrenia predstavuje 29,7 miliónov eur, pričom 3 milióny sú určené na propagačné akcie. Peniaze budú pridelené Taliansku, Španielsku, Grécku a Francúzsku na základe ich ročnej produkcie.

Komisia tiež predložila návrh na mimoriadne opatrenia pre ovocie a zeleninu, ktoré sa kazia. Tento návrh bol oznámený 18. augusta. Väčšina členských štátov reagovala pozitívne na urýchlené opatrenia Komisie. Tiež sa diskutovalo o administratívnych opatreniach, ktoré by mali zabezpečiť čo najrýchlejšie zavedenie núdzových krokov do praxe a ich efektivitu. Komisia tiež trvala na tom, aby sa finančné prostriedky poskytnuté krajinám rozdelili na pomoc do viacerých sektorov.

Viac..  Slovensko je v Indexe prosperity na 24. mieste v EÚ

V súčasnosti prebieha aj analýza údajov iných odvetví, na ktoré ruský zákaz dolieha. Komisia potvrdila, že v prípade potreby bude prijímať ďalšie núdzové opatrenia na podporu krízových oblastí trhu. Ďalšia schôdza výboru sa bude konať 28. augusta a zameria sa predovšetkým na trh mliečnych a mäsových výrobkov.

O vik

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices