Parlamentná prestávka sa končí, vyberať sa budú noví eurokomisári

europarlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: Flickr.

So začiatkom septembra sa pre Európsky parlament (EP) končí parlamentná prestávka. Meno predsedu novej Európskej komisie je známe, na jeseň sa však dozvieme mená kandidátov na jednotlivé posty v nej.

„Vypočúvanie, ako aj následné potvrdenie nových eurokomisárov bude pre nás, európskych zákonodarcov, nepochybne jednou z najväčších jesenných výziev,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová, podľa ktorej sa rozhovory s kandidátmi začnú koncom septembra a samotná voľba následne v októbri.

Z hľadiska obsadzovania dôležitých postov v európskych inštitúciách pripomenula končiaci sa mandát súčasného predsedu Európskej rady, ako aj zmenu na poste šéfa európskej diplomacie. „To, že nový prezident EÚ pochádza z jednej z tzv. nových členských krajín, no najmä z krajiny V4, môže byť veľkým prísľubom z hľadiska posilneniapostavenia tohto regionálneho zoskupenia v rámci celého Spoločenstva,“ poznamenala poslankyňa. Zároveň dodala, že bude veľmi dôležité akým spôsobom sa nový prezident EÚ postaví k formovaniu zahraničnej politiky Únie a s ňou úzko súvisiacim riešením momentálne prebiehajúcich krízových situácií a konfliktov. „Predovšetkým v prípade krízy na Ukrajine musí byť jeho prioritou najmä obmedzenie stupňujúceho sa napätia medzi ukrajinskou a ruskou stranou, ako aj hľadanie výhradne mierových riešení. Dúfam, že sa o to nový predseda Európskej rady bude aktívne zasadzovať,“ dodala.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Okrem inštitucionálnych záležitostí sa poslanci EP budú musieť intenzívnejšie venovať dôležitým otázkam, medzi ktoré nepochybne patrí aj výraznejšia podpora rastu európskej ekonomiky. Rozpočet Únie na obdobie 2014 – 2020 je síce odsúhlasený, nastavenie konkrétnych priorít na jednotlivé roky a s tým súvisiace prerozdelenie finančných prostriedkov sa však môže a bude prispôsobovať. „Aj v súvislosti so situáciou na Ukrajine a prijatými sankciami sme opäť svedkami postupného poklesu európskej ekonomiky. Budeme sa musieť snažiť pomôcť hľadať účinné nástroje ako to zmeniť,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

O red

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices