Ukrajina a Rusko si vymenili zajatých vojakov

vojaci
PHOTO: Flickr.

KYJEV/MOSKVA – Do Ruska sa podľa ruského generála vrátili všetci zajatí ruskí výsadkári. Ukrajinci naopak získali späť 63 svojich vojakov.

„My svojich vojakov neopúšťame,“ vyhlásil generálmajor Alexej Ragozin, ktorý je zástupcom veliteľa výsadkových vojsk.

Ruské úrady podľa jeho slov v nedeľu ráno odovzdali na hraničnom priechode Nechotejevka druhej strane 63 vojakov, ktorý 27. augusta prekročili ruskú hranicu.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyhlásil, že mu jeho ukrajinský kolega Petro Porošenko v Minsku sľúbil, že prepustí ruských výsadkárov zajatých na Ukrajine.

Pred pár dňami Ukrajinci zadržali ruských vojakov na svojom území. Putin však zdôraznil, že verí, jeho vojaci, tak ako tvrdia, skutočne na ukrajinské územie zablúdili, keďže hranica nie je vyznačená.

Kyjev naopak považuje za nepravdepodobné, že by príslušníci elitnej jednotky prenikli desiatky kilometrov do ukrajinského územia preto, že by sa nedokázali zorientovať.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

Ukrajina preto považuje zajatých vojakov za jasný dôkaz o tom, že na jej území bojujú aj príslušníci ruskej armády, nielen dobrovoľníci, ako tvrdia separatisti. 

Skupinu ruských výsadkárov zadržala tajná služba SBU 25. augusta. Údajne dvaja parašutisti boli zabití a desiati zadržaní. Výsadkári tvrdia, že zablúdili počas nočného cvičenia, ktorého sa zúčastnili dve stovky vojakov.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putinova vojna urýchlila zelenú transformáciu Únie

Ruský vodca Vladimir Putin svojou vojnou na Ukrajine nevedomky urýchlil zelenú transformáciu Európskej únie (EÚ), …

Consent choices