výbor
Zasadnutie výboru EP v Bruseli. PHOTO © European Union- EP.

Europarlament po letných prázdninách ožíva, zasadajú tieto výbory

výbor
Zasadnutie výboru EP v Bruseli. PHOTO © European Union 2014

Poslanci sa po letnej prestávke zvonu púšťajú do práce. Až do štvrtku sa budú venovať práci vo výboroch. Dôležitou témou tohto týždňa budú krízy na Strednom východe, v Afrike a na Ukrajine. Do Parlamentu v týchto dňoch zavítajú talianski ministri, ktorí poslanom prestavia priority talianskeho predsedníctva. Spoločne so šéfom Euroskupiny Jeroenom Dijsselbloemom budú poslanci diskutovať o vyhliadkach hospodárskeho rastu. Viaceré výbory sa budú venovať rokovaniam o budúcoročnom rozpočte.

Zahraničné veci

Poslanci z Výboru pre zahraničné veci budú v utorok rokovať o práve prebiehajúcich krízach v Sýrii, Iraku, Gaze a na Ukrajine. Talianska ministerka zahraničných vecí Federica Mogherini následne predstaví priority talianskeho predsedníctva v oblasti ďalšieho rozširovania EÚ. Počas sobotňajšieho samitu bola Mogherini navrhnutá na post vysokej predstaviteľky únie pre zahraničné veci.

V stredu poobede vystúpi vo výbore pre rozvoj eurokomisárka pre humanitárnu pomoc Kristalina Georgieva. Hovoriť bude o pomoci, ktorú EÚ poskytuje krajinám vo viacerých oblastiach sveta. Približne v tom istom čase privíta výbor pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín eurokomisára Tonia Borga, zodpovedného za rezort zdravia. Ten bude s poslancami diskutovať o epidémii ebola, ktorá momentálne zúri v západnej Afrike.

Na pretras príde aj ruský zákaz dovozu potravín z EÚ. V stredu sa mu bude venovať výbor pre medzinárodný obchod a vo štvrtok o ňom budú diskutovať poslanci z výboru pre poľnohospodárstvo.

Hospodárstvo a rozpočet

Vo štvrtok do Európskeho parlamentu zavíta predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Spoločne s poslancami z výboru pre hospodárske a menové veci budú rozoberať riziká, ktoré so sebou môže priniesť pomalý hospodársky rast.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Viaceré parlamentné výbory by mali tento týždeň prijať svoje stanoviská voči navrhovanému rozpočtu na budúci rok. O návrhu sa bude hlasovať počas plenárneho zasadnutia v druhej polovici októbra.

Ostatné

Výbor pre priemysel v utorok schváli rokovací mandát na blížiace sa rozhovory s vládami jednotlivých krajín, týkajúce sa tzv. telekomunikačného balíka. Jeho cieľom je zabezpečiť voľný prístup k internetovým službám a skoncovať s roamingovými poplatkami v rámci EÚ.

Výbor pre životné prostredie sa v stredu dozvie postoj európskych vlád k pestovaniu geneticky modifikovaných potravín.

Poslanci z dopravného výboru budú v ten istý deň spovedať expertov na letectvo ohľadne otázok leteckej bezpečnosti. Tá sa totižto po leteckých haváriách na Ukrajine a v Mali stala dosť pálčivou.

Výbor pre práva žien a rodovú rovnosť organizuje v stredu workshop zameraný na postavenie žien na trhu práce a ich úlohu v politike a podnikaní. Bude sa venovať aj otázke emancipácie žien v rozvojových krajinách a jej vplyve na hospodársky rast.

O red

Odporúčame pozrieť

Europsky parlament

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä voľbu predsedu, podpredsedov a kvestorov

Európsky parlament sa zíde 2. – 4. júla 2019 na svojom prvom zasadnutí. Voľba predsedu …

Consent choices