Rusko na Ukrajinu útočí, myslí si Rasmussen

Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen, šéf NATO: PHOTO: Flickr.

NEWPORT – Severoatlantická aliancia víta všetky návrhy na mierové urovnanie na Ukrajine, počítajú sa však predovšetkým konkrétne kroky. V súvislosti s posledným plánom ruského prezidenta Vladimíra Putina to vo štvrtok novinárom povedal generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Rusko podľa neho na Ukrajinu útoči.

V Newporte sa vo štvrtok a v piatok schádzajú lídri aliančných krajín na významnom summite, na ktorom bude Ukrajina patriť medzi kľúčové témy.

„Čelíme výrazne zmenenému bezpečnostnému prostrediu. Na východe Rusko útočí na Ukrajinu,“ prehlásil Rasmussen, keď pred novinármi vypočítaval hrozby v bezprostrednom okolí aliančných krajín.

Vo štvrtok popoludní sa prezidenti a premiéri členských krajín NATO stretnú v rámci Komisie NATO-Ukrajina s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom

Sedembodový plán

Ruský prezident predložil v stredu sedembodový plán na prímerie. Medzi jeho súčasťmi nechýba ukončenie útokov z oboch strán, medzinárodná kontrola pokoja zbraní, výmena zajatcov či otvorení humanitárnych koridorov.

„Čo sa počíta, je to, čo sa skutočne odohráva na mieste. Stále sme bohužiaľ svedkami ruského zapojenia sa do destabilizácie na východe Ukrajiny,“ prehlásil Rasmussen. NATO preto aj naďalej žiada Rusko, aby stiahlo svojich vojakov od ukrajinských hraníc, zastavilo presuny bojovníkov a zbraní cez spoločnú hranicu, ukončilo podporu ozbrojených separatistov a zapojilo sa do politického procesu. „To by bola skutočná snaha zaistiť mierové riešenie krízy na Ukrajine,“ dodal generálny tajomník aliance.

Viac..  Kresťanská únia odmieta pokus EÚ prepašovať Istanbulský dohovor do európskej legislatívy

Vojaci a technika

Rusko ďalej popiera obvinania Kyjeva a západných krajín, že sa v posledných dňoch do operácií na východe Ukrajiny priamo zapájajú ruskí vojaci a technika.

Očakáva sa, že NATO na summite posílní svoju spoluprácu s Ukrajinou, napríklad pri pomoci v reformách bezpečnostného sektoru. Kyjev tiež signalizuje obnovený záujem o členstvo v aliancii, kam má od bukurešťského summitu NATO v roku 2008 otvorené dvere.

Rasmussen dopoludnia zdôraznil aj ďalšie hrozby, o ktorých bude summit v Newporte hovoriť, predovšetkým silnejúcu pozíciu Islamského štátu na území Iraku a Sýrie.Podotkol, že ak by iracká vláda požiadala aliancii o pomoc napríklad s výcvikom, spojenci by sa podobnou žiadosťou vážne zapodievali.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Donald Tusk

K EÚ a transatlantickej spolupráci neexistuje alternatíva, uviedol Tusk v Paríži

K Európskej únii, transatlantickej spolupráci a NATO neexistuje alternatíva. Uviedol to poľský premiér Donald Tusk …

Consent choices