Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 35. týždňa 2014

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

GRÉCKO

Podľa neoficiálnych informácií Grécko v priebehu najbližších týždňov znovuotvorí knihy pre svoje dlhopisové emisie so splatnosťou tri a päť rokov s cieľom navýšiť ich objem rádovo o 1,5 mld. EUR. Cieľom Atén je zvýšiť likviditu v tejto časti dlhopisovej krivky. Trojročné dlhopisy predávalo Grécko pred mesiacom a na trhu prostredníctvom syndikátu umiestnilo bondy za 1,5 mld. EUR pri výnose do splatnosti na úrovni 3,5 %.

SLOVINSKO

„Slovinskí zákonodarcovia minulý pondelok oficiálne zvolili predsedu víťaznej strany z nedávnych parlamentných volieb, Mira Cerara, za nového premiéra krajiny. Cerar má teraz 15 dní na to, aby zostavil vládu, ktorej hlavnými úlohami bude skonsolidovať verejné financie, dokončiť rekapitalizáciu bankového sektora a rozhodnúť, čo s načatou privatizáciou,“ hovorí Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky.

Výnosy z 10 – ročných slovinských dlhopisov poklesli na rekordné minimum 2,8 %, pričom ešte pred necelým rokom dosahovali úroveň 6,8 %.

MMF

Zdá sa, že post výkonného riaditeľa Medzinárodného menového fondu [MMF] je akosi začarovaný. Po tom, ako pred niekoľkými rokmi čelil obvineniam zo sexuálneho obťažovania jeho bývalý šéf Strauss-Kahn, aktuálne hrozí trestné stíhanie jeho nástupkyni Lagardeovej. Nie však za harašment či znásilnenie, ale za údajnú nedbanlivosť. Lagardeová pôsobila pred nástupom na najvyšší post v MMF ako francúzska ministerka financií. V roku 2008 sa údajne ako ministerka dopustila nedbanlivosti v kauze neoprávneného vyplatenia sumy viac ako 400 mil. EUR stúpencovi dnes už bývalého francúzskeho prezidenta Sarkozyho. Lagardeová prostredníctvom svojho advokáta označila vyšetrovanie za neopodstatnené a plánuje sa voči nemu odvolať.

VEĽKÁ BRITÁNIA

Referendum o osamostatnení sa Škótska od Veľkej Británie je za dverami a podpora takéhoto kroku medzi Škótmi narastá. Kľúčové referendum sa uskutoční o necelé tri týždne a prieskumy ukazujú, že za zachovanie 307 rokov trvajúcej politickej únie je už len mierna väčšina Škótov. Podľa ostatného prieskumu by sa v referende za nezávislosť Škótska od Británie vyslovilo 42 % ľudí, zatiaľ čo proti by hlasovalo 48 % obyvateľov. Po extrahovaní od tých voličov, ktorí zatiaľ nie sú rozhodnutí, by podľa prieskumu dopadlo referendum výsledkom 53:47 v prospech zachovania únie.

RUSKÁ FEDERÁCIA

Situácia za našimi východnými hranicami sa zostruje. Ukrajinský prezident Porošenko označil ruské kroky za priamu a otvorenú agresiu, ktorá zmenila situáciu v konfliktnej zóne. Európska únia na vývoj zareagovala pohrozením ďalšími sankciami, pričom Rusku udelila týždňové ultimátum. Podľa nemeckej kancelárky Merkelovej sú ďalšie sankcie voči Rusku nevyhnutné, hoci prinesú negatíva pre nemeckú ekonomiku. Sankcie by sa mali dotýkať zákazu nakupovania ruských štátnych dlhopisov, ale aj sprísnenia už existujúcich obmedzení zameraných na ruskú energetiku, finančný sektor a vojenský priemysel.

KOMODITY

Cena lieskových orechov na trhu závratne stúpa a maškrtníci tak majú po čase opäť hlavy v smútku. Až 70 % svetovej produkcie lieskovcov pochádza z Turecka a práve túto krajinu na jar postihli mrazy, ktoré zničili veľkú časť úrody. Cena lieskovcov sa od tohto obdobia zvýšila o cca dve tretiny. Doplatiť na to môže najmä spoločnosť vyrábajúca známu orieškovú nátierku. Do jej výroby vstupujú okrem lieskovcov aj kakao a palmový olej a všetky tieto ingrediencie majú v tomto roku tendenciu zdražovať.

O red

Odporúčame pozrieť

Tedros Adhanom

WHO s Veľkou Britániou intenzívne komunikuje o novom kmeni koronavírusu

(SITA) – Lokalizácia novej formy koronavírusu vo Veľkej Británii je predmetom „intenzívnej komunikácie“ s miestnymi …

Consent choices