Komisár Piebalgs vyzýva malé ostrovné rozvojové štáty k väčšej spolupráci

andris piebalgs
Andris Piebalgs, komisár EÚ pre rozvoj. PHOTO: Flickr.

Andris Piebalgs, komisár pre rozvoj bude zastupovať EÚ na tretej medzinárodnej konferencii OSN týkajúcej sa malých ostrovných rozvojových štátov. Táto akcia sa koná každých 10 rokov. V tomto roku je cieľom upozorniť na problémy, ktorým tieto štáty čelia.

Vzhľadom k tomu, že sú to malé krajiny a nemajú dostatočne rozvinutý vnútorný trh, trpia geografickou izoláciou, a aj inštitucionálne kapacity sú obmedzené. Všetky štáty sú silne ovplyvnené zmenou klímy a čelia problémom ako zvyšovanie hladiny morí, závislosť na dovážaných fosílnych palivách, a okrem toho sú často zasiahnuté prírodnými katastrofami.

Piebalgs vyhlásil: „Aj keď EÚ a malé ostrovné rozvojové štáty delí tisíce kilometrov, spája nás vôľa riešiť spoločné problémy ako je zmena klímy, prístup k energiám či bezpečnosť výživy. Malé ostrovy môžu počítať s podporou EÚ pri čelení výziev, ktoré na nich v budúcnosti čakajú. Boli a naďalej pre nich budeme jeden z hlavných obchodných partnerov.“

Vysokí úradníci OSN, vrátane generálneho tajomníka Pan Ki-muna, sa zúčastnia konferencie spolu so zástupcami viac ako 100 krajín, podnikateľov, mimovládnych inštitúcií a akademických obcí. Podpora poskytovaná zo strany EÚ týmto ostrovným štátom dosiahla výšku takmer 3,5 miliardy eur pre obdobie 2007-2012. Financie boli použité pre rozvoj spolupráce a humanitárnej pomoci.  

Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

O vik

Odporúčame pozrieť

osn

EÚ na 78. zasadaní Valného zhromaždenia OSN: globálne opatrenia a solidarita

Delegácia Európskej komisie na vysokej úrovni sa budúci týždeň v New Yorku zúčastní na 78. …

Consent choices