Únia už nedodáva zbrane Rusku, vyhlásil Elmar Brok

Elmar Brok, Federica Mogherini
Elmar Brok, Federica Mogherini. PHOTO: Flickr.

Elmar Brok, nemecký kresťanský demokrat ako predseda Výboru pre zahraničné veci EÚ pre bruselské médiá vyhlásil: „Už nedodávame zbrane Rusku!“ Únia pomáha skúšanej Ukrajine prostredníctvom OBSE dodávkou humanitárnej a hospodárskej pomoci doteraz v celkovej hodnote 11 miliárd eur, ktoré do Ukrajiny už odišli.

Ukrajina je sklamaná. Vlajka Únie je vlajkou ich revolúcie a Únia, aj podľa nich, nekoná dostatočne razantne. Elmar Brok toto tvrdenie však odmieta. Či máme „tasiť zbrane“ nemôže rozhodovať len Únia. Vojna ako spôsob riešenia sporu je podľa neho neprípustná a o vojenskom zásahu musí rozhodovať hlavne NATO.

Zahraničná a bezpečnostná politika dostala nového šéfa v podobe Federici Mogherini. Talianska socialistka a ministerka zahraničných vecí k vzniknutej situácii vyhlásila: „Rusko už nie je pre Úniu strategický partner“!

Či stojíme pred svetovou vojnou je najdôležitejšia otázka týchto dní. Nemenej dôležitá je aj bezpečnosť Únie. „Musíme vziať zdravý rozum do hrsti a biznis dať bokom“, vyzýva Elmar Brok. Európska únia zažíva po májových voľbách prvú ťažkú skúšku diplomacie a politickej rozvahy. Ako to predsedníčka bezpečnostnej politiky Mogherini zvládne, ukáže najbližšie obdobie.

Viac..  Porušovanie sankcií bude v EÚ trestné. Naprieč krajinami sa zavádzajú prísne tresty

Pre viac informácií si pozrite priložené video:

O tkl

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices