beňová
Monika Flašíková Beňová, europoslankyňa. PHOTO © European Union 2014

M. Flašíková Beňová: Sankcie sú trestom za zlyhanie európskej diplomacie

beňová
Monika Flašíková Beňová, europoslankyňa. PHOTO © European Union 2014

Pretrvávajúce napätie na východnej Ukrajine a stým spojená obchodná vojna medzi Európskou úniou (EÚ) a Ruskou federáciou je do značnej miery spôsobená zlyhaním európskej diplomatickej služby na čele s Catherine Ashtonovou. Dôsledky týchto pochybení budeme znášať ešte veľmi dlho aj v prípade, že sa konflikt časom podarí urovnať.

Situácia na východnej Ukrajine a postupne sa prehlbujúce ekonomické sankcie voči Ruskej federácii spôsobujú, že po krátkom oživení musí EÚ opätovne čeliť hospodárskym ťažkostiam. „Jednou z príčin vzniku celej situácie je fatálne zlyhanie európskej diplomacie, ktorá konfliktu v Európe jednoducho nedokázala zabrániť. Trestom za túto jej neschopnosť sú sankcie, ktorých dôsledky musia znášať jednotlivé členské štáty,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Monika Flašíková Beňová.

Podľa nej zároveňnejde len o okamžitý dosah sankcií, ale aj o obmedzenie obchodných príležitostí na ruskom trhu do budúcnosti. „Nemôžeme byť naivní a myslieť si, že po prípadnom ukončení konfliktu budú tovary vyrobené v EÚ všetci v Rusku okamžite vítať s otvorenou náručou. Chyby európskej diplomacie sa nám budú bohužiaľ vracať ešte dlho po skončení bojov,“ poznamenala europoslankyňa a dodala, že je viac ako žiaduce v tejto oblasti niečo reálne ukázať a nie sa len vyhovárať, že všetky dostupné diplomatické nástroje už boli využité.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Doplnila tiež, že absolútne nerozumie úvahám o tom, že sa Slovensko a jeho vláda prípadným odmietnutím ďalších sankcií stavia proti úsiliu o dosiahnutie mieru vo východných častiach Ukrajiny. „Sú to absolútne scestné tvrdenia. Prioritou predsa musí byť aj poukazovanie na vlastné hospodárske a ekonomické záujmy,“ poznamenala. Pripomenula tiež, že sa veľmi podceňuje fakt, že Slovensko, ako jedna z mála krajín Únie vďaka tranzitu plynu poskytlo Ukrajine okrem slovnej podpory aj reálnu pomoc. „Ako príklad správneho postoja sa spomína Francúzsko a jeho pozastavenie dodávky vojnových lodí pre ruskú armádu. Podľa mňa tu bude dôležité dozvedieť sa najmä to, kto toto rozhodnutie v konečnom dôsledku zaplatí,“ uzavrela poslankyňa.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices