EÚ odložila nové sankcie, verí v prímerie

putin
PHOTO: redakcia/Flickr.

BRUSEL – Európska únia v pondelok formálne schválila podobu nových protiruských sankcií, schválených v piatok. Ich platnosť však o niekoľko dní odložila s ohľadom na nádejné prímerie, ktoré momentálne panuje na Ukrajine.

Sankcie EÚ mali pôvodne začať platiť v utorok, ich zverejnenie sa však odkladá. Posledným termínom by mal byť koniec tohto týždňa. Cieľom tohto posunu je vytvorenie časového priestoru, ktorý umožní sledovať vývoj na východe Ukrajiny. Informoval o tom stály predseda rokovaní členských krajín Herman van Rompuy.

Diskusia o prípadnom čiastočnom či úplnom prehodnotení podoby balíku obmedzujúcich opatrení je závislá od diania priamo na mieste. Sankcie EÚ majú podľa dostupných informácií obmedziť prístup veľkých ruských ropných a iných firiem s väčšinovou štátnou účasťou na finančné trhy.

Mali by tiež ešte viac obmedziť vývoj niektorých technológií a tovarov z Únie do Ruska. Opäť by mal byť rozšírený zoznam osôb, ktorým EÚ zmrazí majetok a zakáže cesty.

Viac..  Priemysel: Výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ v januári klesli

Bez odozvy to neostane

Moskva už na prípadné nové sankcie zareagovala. Ruský premiér Dmitrij Medvedev ich označil za hlúpy nápad a vyhlásil, že po vlnách sankcií už budú konať aj oni.

„My nie sme tí, ktorí toto všetko začali. Po vlnách sankcií už musia prísť rozhodnutia z našej strany,“ povedal.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices