Tento týždeň v Parlamente: Ukrajina, Gaza a prípravy plenárneho zasadania

europarlament
Európsky parlament. PHOTO: Flickr.

Ukrajina ostáva pre Parlament aj tento týždeň témou číslo jeden. Výbor pre zahraničné veci bude hlasovať o urýchlení dohody o pridružení s Ukrajinou. Poslanci z podvýboru pre bezpečnosť a obranu sa stretnú so zástupcami NATO a Európskej služby pre zahraničnú činnosť. Predseda Parlamentu Martin Schulz pocestuje do Kyjeva, kde sa vo štvrtok stretne s ukrajinskými štátnymi predstaviteľmi. Politické skupiny sa budú pripravovať na budúcotýždňové plenárne zasadnutie v Štrasburgu.

Ukrajina

Členovia výboru pre zahraničné veci budú v pondelok večer diskutovať a hlasovať o urýchlení ratifikácie dohody o pridružení Ukrajiny.

Ukrajine bude venovaný aj tzv. Google hangout, ktorý v stredu organizuje parlamentná webová televízia EuroparlTV. Svoju účasť v ňom prisľúbil aj náš poslanec Boris Zala zo skupiny Socialistov a demokratov. Okrem neho budete môcť diskutovať aj s cyperskou poslankyňou z EĽS Eleni Theocharous. Odkaz na video nájdete v pravom stĺpci.

Vo štvrtok do Parlamentu zavítajú predstavitelia NATO a Európskej služby pre zahraničnú činnosť. Členovia podvýboru pre bezpečnosť a obranu budú s nimi rokovať o pretrvávajúcom konflikte na Ukrajine.

V ten istý deň sa predseda Parlamentu Martin Schulz chystá navštíviť Kyjev, kde sa stretne s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a premiérom Arsenijom Jaceňukom. Deň na to Martin Schulz spoločne s Petrom Porošenkom otvoria v Kyjeve konferenciu Jalta fórum – Európska stratégia.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

Gaza

Podvýbor pre ľudské práva sa chystá rokovať o situácii detí v Gaze. Hosťom schôdze bude držiteľka Sacharovej ceny za rok 2001, profesorka Nurit Peled.

Prípravy plenárneho zasadnutia

Politické skupiny Parlamentu sa začnú pripravovať na plenárne zasadnutie, ktoré ich čaká budúci týždeň v Štrasburgu. Svoju pozornosť sústredia najmä na dohodu o pridružení Ukrajiny a konflikty v Gaze, Sýrii a Iraku. Neobídu ani návrh rozpočtu na rok 2015 a mobilizáciu Európskeho fondu pre prispôsobenie sa globalizácii.

O red

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices