Najdrahšie sa žije na severe Európy, naše služby sú takmer o 30% lacnejšie ako priemer

„Všetko je drahé a bude ešte drahšie“, znie z úst mnohých Slovákov. Podľa štatistík sú však ceny tovarov a služieb na Slovensku v porovnaní s európskym priemerom nižšie až o – 29 %. Na druhej strane ale priemerná mzda na Slovensku dosahuje len približne tretinu európskeho priemeru. Frflanie na cenovky v obchodoch tak nie je celkom neoprávnené. A to ani v porovnaní s okolitými krajinami.

Slovensko bolo vlani 7. najlacnejšou krajinou v rámci EÚ. Ceny za slovenské tovary a služby tvorili v roku 2013 z priemeru EÚ 71 %. Vyplýva to z aktuálnych údajov Štatistického úradu EÚ [Eurostat]. Najnižšiu cenovú hladinu, nedosahujúcu ani polovicu európskeho priemeru, má Bulharsko. Cenovky nižšie ako 60 % priemeru EÚ však vlani mali aj Poliaci, Rumuni a Maďari.

o koľko drahšie„Najdrahšie sa žije na severe Európy. Cenová úroveň v Dánsku dosiahla vlani 140 %, vo Švédsku 130 % a vo Fínsku 124 % európskeho priemeru,“ hovorí Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. Práve v Škandinávii sa však popri krajinách Beneluxu aj najviac zarába a vyššie ceny v obchodoch sú tak plne kompenzované nadpriemernými mzdami.

Na Slovensku zaplatíme menej ako v iných európskych krajinách najmä za oblasti vzdelávania [44 %] a zdravia [47 % priemeru EÚ]. Menej nás ale v porovnaní s európskym priemerom vychádzajú aj ostatné oblasti spotrebného koša. Avšak v porovnaní len s našimi susedmi zo zoskupenia V4 je situácia iná.

Celková cenová hladina na Slovensku je na vlas rovnaká ako v Českej republike. Rozdiely sú však badateľné pri pohľade na jednotlivé kategórie tovarov a služieb. A tak zatiaľ čo napríklad za potraviny, oblečenie či služby reštaurácií a hotelov platia Česi menej ako my, za oblasti bývania a energií, zdravia a vzdelávania si v porovnaní s nami priplácajú rádovo 10 % až 20 %.

V Maďarsku je cenová hladina v porovnaní so Slovenskom o – 15 % nižšia. O približne pätinu menej ako my platia Maďari za vzdelávanie, reštaurácie a hotely, zariadenie do domácnosti, ale aj za oblečenie a obuv. Jedine za dopravu si Maďari v porovnaní so Slovákmi priplácajú a to cca 6 %.

Viac..  Miriam Lexmann: Dodnes nevieme aký vplyv na človeka majú GMO rastliny

Spomedzi našich susedov vidia najnižšie sumy na cenovkách v obchodoch Poliaci. Cenová hladina v Poľsku je o – 20 % nižšia ako u nás. Potraviny a nealkoholické nápoje stoja v Poľsku až o celých – 30 % menej ako na Slovensku, no do popredia sa v súvislosti s poľskými potravinami dostáva aj otázka kvality. O približne štvrtinu menej ako my ale platia Poliaci aj za zariadenie do domácnosti a samotné náklady na bývanie a energie. Jedinou oblasťou, ktorá je v Poľsku drahšia ako na Slovensku, sú služby reštaurácií a hotelov. Za tie si Poliaci v porovnaní s nami priplácajú približne 11 %.

Maďarsko a predovšetkým Poľsko sú tak od nás výrazne lacnejšie. A to je zároveň aj dôvodom, prečo Slovákov lákajú nákupy v okolitých krajinách nielen v období, kedy ich meny voči euru oslabujú. Na základe výmenného kurzu sa rozhodujú predovšetkým tí, ktorí nie sú pravidelnými zákazníkmi zahraničných obchodov. Naopak, pre mnohých Slovákov z prihraničných oblastí, ktorí nakupujú za hranicami nášho štátu pravidelne a ktorí majú odsledované cenové pohyby na dopytovaných tovaroch, je vývoj kurzu skôr doplňujúcim faktorom pri rozhodovaní sa. Vycestovať za lacnejšími tovarmi sa zväčša oplatí len tým Slovákom, ktorí bývajú v pohraničných oblastiach a ktorí dokážu na nákupe ušetriť aj po započítaní nákladov na dopravu.

Takáto nákupná turistika za hranicami však našej ekonomike vôbec neprospieva. Zatiaľ čo my sa tešíme z úspory niekoľkých eur, minuté peniaze sa do čísel slovenskej ekonomiky nezarátajú. Zarobiť totiž dáme a tržby zvýšime obchodníkom v okolitých krajinách a nepriamo prostredníctvom daní aj ich štátnej kase. 

O red

Odporúčame pozrieť

ludia

Životná úroveň obyvateľov EÚ klesá, nespokojná je zhruba polovica Európanov

Rok pred voľbami do Európskeho parlamentu nálada obyvateľov Európskej únie v súvislosti s ich ekonomickou …

Consent choices