Islamisti plánovali útok na sídlo Európskej komisie

Európska komisia
Európska komisia, Brusel. PHOTO: redakcia/red.

BRUSEL – Islamskí radikáli plánovali útok na sídlo Európskej komisie, výkonného orgánu Európskej únie v Bruseli. Zverejnené informácie belgických médií hovoria o septembrovom zatknutí niekoľkých ľudí, ktorí po návrate zo Sýrie pripravovali útoky na ciele v EÚ.

„Zadržanie ľudí napojených na extrémizmus je výsledkom niekoľkých preventívnych operácií za posledné mesiace,“ uviedla belgická televízia RTBF. Podľa holandských zdrojov boli medzi zadržanými aj extrémisti s bydliskom v Haagu.

Denník L’Echo dodal, že v Sýrii na strane bojovníkov Islamského štátu bojuje 400 belgických občanov, pričom približne deväťdesiat z nich sa vrátilo domov.

Jeden z deviatich

Noviny upozornili, že Brusel zostáva symbolickým terčom islamistov odmietajúcich politiku západných krajín, pretože v ňom okrem iného sídli EÚ a NATO.

„Predpokladáme, že jeden z deviatich plánuje zaútočiť. To je konzervatívny odhad, zvlášť ak do toho započítame ľudí, ktorí pre teroristické útoky poskytujú iba logistickú podporu, uviedol zdroj z tajných služieb.

Nechcú paniku

Belgické súdy a bezpečnostné sily informácie o kauzách nezverejnili, aby neznepokojovali verejnosť, napísal denník.

Niekoľko zdrojov ale listu potvrdilo, že prekazené plány sa podobali na útok francúzskeho občana Mehdiho Nemmoucham, ktorý koncom mája v bruselskom židovskom múzeu postrieľal štyroch ľudí.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

Podozriví aj Slováci

Nie je vylúčené, že medzi bojovníkmi Islamského štátu sú aj občania Slovenskej republiky. Slovenská informačná služba sa vyjadrila, že má indície o osobách, ktoré v ostatnom období vycestovali do oblastí vojnových konfliktov.

Spoľahnite sa na Alláha

Hnutie Islamský štát v najnovšom vyhlásení vyzýva svojich stúpencov k zabíjaniu občanov krajín, ktoré sa proti nemu angažujú v Iraku a Sýrii.

„Ak máte možnosť zabiť neveriaceho Američana alebo Európana – predovšetkým nevraživých a špinavých Francúzov – vrátane občanov krajín, ktoré vstúpili do koalície proti Islamskému štátu, spoľahnite sa na Alláha a zabite ich,“ cituje stanica al-Arabíja najnovší odkaz IS vyslaný do sveta v niekoľkých jazykoch.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie v súvislosti s jeho víkendovým útokom na …

Consent choices