V EÚ je 5 chovateľov, ktorí kŕmia ošípané geneticky modifikovanou kukuricou

GM plodiny v EÚ
Ilustračné foto. PHOTO: Flickr

V Európskej únii je päť poľnohospodárov – chovateľov, ktorí sa rozhodli svoju hydinu, alebo ošípané kŕmiť geneticky upravovanou kukuricou. Je omnoho odolnejšia voči škodcom a hubovitým ochoreniam a tým zaručuje pre farmára väčší výnos a dostatočné množstvo krmiva pre chované zvieratá.

Medzi pestovateľov modifikovanej kukurice patrí okrem ďalších štyroch štátov EÚ aj Slovensko. Francúzsko pestovanie zakázalo. Táto plodina sa údajne prostredníctvom mäsa a výrobkov z neho dostane aj na náš stôl.

Poľnohospodársko – potravinový priemysel spochybňuje zákaz pestovania tejto kukurice: „Vydanie zákazu kvôli dôkazom, ktoré jednoznačne nemajú vedecký základ len zvyšuje nedôveru spotrebiteľov. Komu majú veriť?“ pýta sa Nathalie Moll, biotechnologička a zároveň generálna tajomníčka spoločnosti EuropaBio v Belgicku. Poslaním EuropaBio je vytvárať inovatívny a dynamický biotechnologický priemysel v Európe a oznamovať výhody biotechnológií do všetkých kútov spoločnosti, ako sa píše na domovskej stránke uvedenej spoločnosti.

Ekologickí aktivisti získali podporu v boji za zrušenie pestovania takejto kukurice aj v Európskej komisii. Jej pestovateľská plocha je oproti roku 2008 s 8500 hektármi znížená na dnešnú 770 hektárovú výmeru.

Viac..  Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

Nový spôsob schvaľovania pestovania geneticky upravovaných plodín a teda aj kukurice upraví nová právna norma, avšak podľa Frédérique Ries, členky Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín, odmietavé stanovisko niektorých štátov musí EP rešpektovať.

Pre viac informácií si pozrite priložené video:

O tkl

Odporúčame pozrieť

Frédérique Ries

Parlamentná spravodajkyňa Frédérique Ries o GMO: Je neprijateľné, aby právo vytvárali súdy

V utorok 13. januára EP odhlasoval návrh, ktorý by mal dať členským štátom možnosť zakázať …

Consent choices