Sýrska kríza: Brusel posiela 112 miliónov EUR najmä na vzdelanie detí

sýrske deti
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Brusel prispieva ďalšími 112 miliónmi € na podporu detí, ktoré zasiahla sýrska kríza. Táto suma navýši celkovú podporu pre krajinu na 215 miliónov €. V rámci kampane „Nie stratenej generácií” poskytne Európska únia peniaze najmä na financovanie vzdelania detí a na zabezpečenie ich ochrany. Časť peňazí podporí aj sýrsku vládu v rámci projektov určených na podporu vzdelávania.

„To čo je v stávke je budúcnosť celej generácie sýrskych detí, ktorých životy boli obrátené hore nohami, boli traumatizované hrôzami, ktoré videli, a tým, že museli opustiť svoje domovy pri hľadaní bezpečia. Vojna zničila celé mestá a život obyčajných ľudí, ktorí v nich bývali. Tým znemožnila, aby mohli deti chodiť do školy a robiť obyčajné veci, ktoré si deti zaslúžia,” vyjadrila sa Kristalina Georgieva, eurokomisárka pre medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové opatrenia.

Európska únia spolupracuje na tejto iniciatíve s UNICEF-om. Podľa štatistík UNICEF je krízou postihnutých viac ako 6,5 milióna detí, preto je nevyhnutné zabezpečiť im aspoň základné potreby, ktoré sú dôležité pre zdravý vývoj a rast. Okrem toho Európska komisia začala projekt „EÚ Deti mieru”, ktorý je určený na pomoc deťom postihnutých konfliktami prostredníctvom vzdelávania. Projekt je trvalým dedičstvom Nobelovej ceny za mier pre EÚ, ktorá bola udelená v roku 2012.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

O mon

Odporúčame pozrieť

syria

EÚ a Nemecko odmietli obnovenie diplomatických vzťahov so Sýriou

Nemecko a Európska únia v pondelok vylúčili diplomatické zbližovanie s vládou Sýrie napriek tomu, že …

Consent choices