Rovní a rovnejší? Európska komisia chce poupratovať v udeľovaní víz

Cecilia Malmströmová
Cecilia Malmströmová. PHOTO: Flickr.

Komisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová prijala správu o vízovej vzájomnosti s tretími krajinami. Výsledok hovorí o nerovnomernosti, keď napr. Kanaďania využívajú bezvízový styk v Európe, no my v ich domovine musíme mať povolenie.

Týka sa to aj napríklad USA, Austrálie či Japonska. Aby sa to zmenilo, zaviedla Komisia rámec o pravidelných trojstranných stretnutiach s mimo úniovými krajinami. Komisia sa sústredila na podmienky členských štátov. Spolu s druhou stranou určí kritéria, na základe ktorých budú môcť zrušiť vízovú podmienku. Napriek tomu, že Únia ponúka bezvízový styk týmto krajinám, neuvažuje nad ich znova zavedením.

„Intenzívnou a konštruktívnou prácou v posledných mesiacoch došla Únia k výsledkom s Austráliou, Kanadou, Japonskom a Spojenými štátmi americkými. Všetky tieto krajiny prejavili pozitívny postoj k dosiahnutiu plnej vízovej vzájomnosti,“ povedala Cecilia Malmströmová, komisárka pre vnútorné záležitosti. Verí, že záver rokovaní a spolupráce bude znamenať rovnaké možnosti, aké ponúka Únia tretím štátom. „Sme naďalej odhodlaní dosiahnuť plnej vízovej reciprocity. Európska komisia bude používať tento mechanizmus, aby sa uistila, že žiadna tretia krajina neodstúpi, pokiaľ ide o pokrok pri zvyšovaní mobility pre európskych občanov,“ dodala komisárka.

Viac..  DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

O mve

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices