Brusel má obavy z ohrozenia základných práv v Maďarsku! Aj to budú od zajtra riešiť europoslanci, pozrite si prehľad

maďarský parlament
Maďarský parlament. PHOTO: Flickr.

Vypočutia designovaných komisárov pre dopravu a energetickú úniu

Výbory EP pre životné prostredie, energetiku a dopravu preveria v pondelok večer v čase od 19.00 do 22.00 schopnosti a kvalifikáciu Violety Bulc, novej designovanej komisárky pre dopravu, a Maroša Šefčoviča, nového kandidáta na podpredsedu Komisie pre energetickú úniu.

Hlasovanie o novej Európskej komisii

V stredu ráno predstúpi zvolený predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker so svojim tímom 27 designovaných komisárov pred Európsky parlament, aby s poslancami prediskutoval priority pracovného programu budúcej exekutívy EÚ. Po záverečných vyhláseniach lídrov politických skupín a poludňajšom hlasovaní o uznesení k hodnoteniu designovaných komisárov bude Parlament hlasovať o Komisii ako celku.

Rozpočet 2015: Parlament zaháji boj za viac peňazí na rast a vzdelávanie

Parlament by mal na budúci týždeň odmietnuť Radou presadzované škrty v budúcoročnom rozpočte EÚ a navýšiť Komisiou navrhované výdavky v prioritných oblastiach, medzi ktoré patrí rast, zamestnanosť, výskum a vzdelávanie – vrátane študentského výmenného programu Erasmus+. Poslanci by tiež mohli poskytnúť viac financií na vonkajšie politiky Únie, vrátane humanitárnej pomoci utečencom a podporu Ukrajiny či Palestíny.

Hodnotenie piatich rokov s Barrosom 

Poslanci budú v utorok od 15.00 hodnotiť ostatných päť rokov práce Európskej komisie pod vedením jej predsedu José Manuela Barrosa. Barroso bol po druhýkrát zvolený predsedom Komisie 16. septembra 2009. V hlasovaní ho podporilo 382 europoslancov, 219 bolo proti a 117 zákonodarcov sa hlasovania zdržalo. Druhá Barrosova Komisia získala dôveru Parlamentu 9. februára 2010. Jej zloženie podporilo 488 poslancov, 137 hlasovalo proti a 72 členov EP sa hlasovanie zdržalo.

Rozprava o klíme, hospodárstve, energetickej bezpečnosti a dianí vo svete pre októbrovým samitom Európskej rady

Poslanci sa v utorok vyjadria k novej energetickej a klimatickej politike Únie, vrátane potreby zvýšenia energetickej bezpečnosti EÚ, ekonomickej situácii v Únii a vývoju za jej hranicami, teda k témam, ktorými sa bude v dňoch 23. – 24. októbra v Bruseli zaoberať Európska rada. Hlavy štátov a vlád by počas októbrového samitu mohli zároveň vymenovať novú Komisiu, ak ju v stredu Parlament schváli.

Viac..  M. Beňová: Únia bude mať špecializovaný úrad na boj proti praniu špinavých peňazí

Predĺženie bezcolného prístupu pre ukrajinské tovary

Parlament bude v stredu hlasovať o predĺžení dočasného bezcolného prístupu ukrajinských produktov na trh EÚ do konca roku 2015. Cieľom tohto opatrenia je podporiť upadajúcu ukrajinskú ekonomiku.

Obavy z ohrozenia základných práv v Maďarsku

Poslanci budú v utorok ráno diskutovať s predstaviteľmi Rady a Komisie o situácii v Maďarsku v súvislosti s obavami z ohrozenia demokracie, právneho štátu a základných práv v krajine. Európsky parlament v júli 2013 požadoval, aby bolo dodržiavanie základných hodnôt EÚ maďarskou vládou predmetom pravidelného hodnotenia, zároveň však zdôraznil nevyhnutnosť vyhnúť sa uplatňovaniu dvojitých štandardov pri posudzovaní situácie v rôznych členských štátoch EÚ.

Rozprava o Islamskom štáte, Kobane a bezpečnostnom riziku zahraničných bojovníkov z EÚ

Utrpenie civilistov uväznených v obliehanom sýrskom meste Kobane, hrozba postupu takzvaného Islamského štátu (IŠ) a rastúce obavy v súvislosti s ohrozením vnútornej bezpečnosti EÚ po návrate občanov Únie bojujúcich na strane IŠ budú predmetom rozpravy poslancov s Komisiou v stredu popoludní.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O red

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices