Zlato nadobudlo opäť svoj lesk

  • zlato
    PHOTO: Ilustračné Flickr.

    Ropa kapitulovala – Severomorská ropa Brent sa prepadla na štvorročné minimum.

  • Poľnohospodársky sektor ide hore – ceny kávy za tento rok vzrástli o viac ako 100%.
  • Vzácnym kovom priniesol vzpruhu oslabujúci dolár a zakolísania akciových trhov.

Obavy ohľadom svetového hospodárskeho rastu zostávajú naďalej jedným z kľúčových determinantov súčasnej situácie na finančných trhoch. Potvrdila to aj posledná schôdza americkej centrálnej banky Fed, na ktorej jej Federálna komisie pre voľný trh vyjadrila obavy týkajúce sa slabého ekonomického rastu v eurozóne a potenciálneho vplyvu, ktorý by táto situácia mohla mať na ekonomiku USA a na dolár.

Trh toto vyhlásenie prijal ako známku toho, že k zvýšeniu úrokových sadzieb Fedu zrejme nedôjde tak rýchlo, ako sa pôvodne zdalo. To následne prinútilo niektorých obchodníkov k vyberaniu ziskov u dolára (u ktorého po čerpaní výraznej podpory na začiatku týždňa, najmä okolo úrovne 1,25 voči euru, došlo teraz už k oslabeniu).

Možnosť, že sa americké úrokové sadzby udržia na nízkych hodnotách dlhšiu dobu, a neutešené dáta týkajúce sa nemeckého exportu vyvolali rally u jadrových dlhopisov a akcií. Avšak zatiaľ čo dlhopisom sa podarilo si svoje zisky udržať – výnosy amerických tridsaťročných dlhopisov sa prepadli na 17-mesačné minimum a výnosy nemeckých desaťročných dlhopisov klesli na doteraz najnižšiu hodnotu – akcie o svoje zisky rýchlo prišli.

Index MSCI World, ktorý sleduje vývoj akcií u významných svetových spoločností, sa už tri týždne v rade prepadal a ocitol sa na šesťmesačnom minime. V nadchádzajúcom týždni tak budeme svedkami nervozity pri obchodovaní vzhľadom k tomu, že sa zdá, že pozitívny vplyv nízkych amerických úrokových sadzieb na akcie sa pomaly vytráca.

Poľnohospodársky sektor sa po prepade na štvorročné minimum, ku ktorému došlo pred niekoľkými týždňami, ďalej zotavuje. K rastu došlo u všetkých podsektorov, najmä u obilnín, u ktorých bola ťahúňom kukurica a predovšetkým ostatné poľnohospodárske komodity, kde cena kávy sa od začiatku tohto roka zdvojnásobila.

Priemyselné kovy čerpali podporu z rastúcich cien zinku, však z celkového hľadiska bude kvôli zhoršujúcemu sa výhľadu pre celosvetový hospodársky rast v túto chvíľu len veľmi ťažké, aby sa tomuto sektoru podarilo urobiť ďalší pokrok. Cena medi je teraz na vážkach s tým, že existuje riziko, že akékoľvek oslabenie u tohto kovu by mohlo vyvolať výraznejší posun ceny smerom nadol.

Reakcia komoditných trhov na túto správu bola zmiešaná – vzácne kovy čerpali podporu zo slabšieho dolára a nižších výnosov dlhopisov, zatiaľ čo energetický sektor sa naďalej prepadal (vzhľadom na to, že rastúce ropné dodávky prúdia na trh práve v čase, keď rast dopytu poľavuje). Ocitáme sa teraz vo fáze kapitulácie, pretože ceny americkej ropy WTI aj severomorského variantu Brent prelomili hranice, o ktorých si ešte pred niekoľkými mesiacmi len veľmi málo obchodníkov myslelo, že by ich bolo možné preraziť.

Krajiny z kartelu OPEC vydali v piatok svoju mesačnú správu za september. Správa uvádza, že kartel zvýšil produkciu na trojročné maximum o objeme 30, 47 milióna barelov za deň, a to kvôli stúpajúcej produkcii v Líbyi, Iraku, Angole a Nigérii.

OPEC súčasne znížil svoju predpoveď ohľadom objemu ropy, ktorý bude musieť budúci rok vyprodukovať, a to na hodnotu 29,2 milióna barelov za deň. Príčinou je pokračujúci nárast produkcie ropy z bridlíc v USA.

Stále tak zostáva výrazný rozdiel v objeme v hodnote viac ako 1 milión barelov ropy za deň, ktorý budú musieť krajiny OPEC čo najskôr preklenúť, aby zabránili ďalšiemu prepadu cien ropy. Ďalšia schôdza kartelu OPEC je naplánovaná až na 27. novembra. Do tej doby bude trh veľmi pozorne sledovať, ako sa kartel postaví k súčasným výpredajom a ako si poradí s výrazným prepadom tržieb.

Minulý týždeň bol kartel svedkom toho, ako niektorí dodávatelia, okrem iného napríklad Saudská Arábia, Kuvajt a Irak, zlacneli svoju ropu pre ázijských zákazníkov. To je známkou toho, že nájsť nejaký jednotný postup bez toho, aby pri jednotlivých krajinách došlo k výrazným posunom pri ich podieloch na trhu, bude len veľmi ťažké. Domnievame sa, že na túto tému prebehne ešte rad veľmi zaujímavých diskusií – tie sa však nepochybne odohrajú za zatvorenými dverami.

Vzácne kovy a kovy z platinovej skupiny, najmä paládium, čerpali podporu zo slabšieho dolára a rastúcej neistoty na akciových trhoch a tiež z klesajúcich výnosov dlhopisov. Potom, čo zlato otestovalo významnú hladinu podpory v hodnote 1 180 dolárov za uncu, sa vyšvihlo na dvojtýždňové maximum na hladinu 1 233 dolárov za uncu. Zatiaľ sme však nezaznamenali žiadnu výraznú kapituláciu zo strany hedgeových fondov (ktoré ku 30. septembru držali rekordné množstvo krátkych pozícií).

Kým bude na trhu panovať presvedčenie, že u dolára dôjde k ďalšiemu rastu, zostane sentiment na trhu so vzácnymi kovmi aj naďalej pod tlakom. Hoci teda súčasné zakolísanie na akciových trhoch prinieslo vzácnym kovom podporu, obchodníci držiaci krátke pozície ešte nie sú pripravení sa pozrieť opačným smerom.

Trh sa pre túto chvíľu zameriava na spodnú stranu, pričom hlavné hladiny, na ktoré sa sústredí pozornosť, je pásmo podpory medzi 1 160 a 1 180 dolármi za uncu a pod ním potom hodnota 1090 dolárov za uncu (ktorá predstavuje 50% stratu z rastu v období 2001 až 2012). Pohyb ceny smerom nahor sa najskôr stretne s hranicou odporu na hodnote 1 245 dolárov za uncu a potom na hodnote 1 264 dolárov za uncu.

Komentár pripravil Ole Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Stále trvám na tom, aby sa EÚ snažila o mierové rokovania pre Ukrajinu

O ram

Odporúčame pozrieť

Hospodársky rast vplýva aj na naše vzťahy, tvrdí europoslanec Eugen Jurzyca

Aktuálne dianie v europarlamente v štúdiu priblížil poslanec Európskeho parlamentu Eugen Jurzyca. Rozobral témy hospodárskeho …

Consent choices