Slovenskí dobrovoľníci obnovovali zničené dediny v Chorvátsku, pod taktovkou Žitňanskej

Žitňanská
Jana Žitňanská, europoslankyňa (vľavo), dobrovoľníci v Chorvátsku (vpravo). PHOTO: Flickr/AECR/redakcia.

Humanitárny projekt MAJA spoluorganizovaný s Ruža Tomašić, poslankyňou Európskeho parlamentu a viac ako 40 zástupcov politických strán z 15 krajín, ktorí strávili dva dni na výstavbe a rekonštrukcii detských ihrísk v obciach Rajevo Selo, Račinovcima a Drenovcima v regióne Slavónia na východe Chorvátska, ktorý bol zdevastovaný rozsiahlymi záplavami na začiatku tohto roka.

Medzi 14. a 18. májom 2014, bolo veľké územie juhovýchodnej a strednej Európy zasiahnuté nízkotlakovými cyklónmi, čo spôsobilo záplavy a zosuvy pôdy. Najviac zaplavená oblasť bola okolo povodia rieky Sava, ktorá tvorí hranicu medzi Bosnou a Chorvátskom a vlieva sa do Srbska a odtokov Dunaja v Belehrade. Nábrežie rieky Sava bolo porušené neďaleko Rajevo Selo a Račinovci, kde bolo nutné oblasť evakuovať. Približne 15 000 ľudí v tejto oblasti muselo opustiť svoje domovy.

Slovensko a politickú stranu NOVA na tomto projekte reprezentoval účastníci Jan Šalat a Miroslav Hajnoš. “Do Slavónie sme prišli zrealizovať humanitárnu akciu, v ktorej sme venovali štyri detské ihriská oblastiam, ktoré boli zasiahnuté povodňami,” povedal Hajnoš.

Daniel Hannan, generálny tajomník AECR a britský europoslanec,  ktorý doteraz viedol všetky sociálne akčné projekty z AECR povedal po ukončení projektu: „Toto je tretí v rade z AECR sociálnych akčných projektov, realizovaný po prácach v Sarajeve a v sýrskom utečeneckom tábore. Je to skvelé, že toľko poslancov a ďalších politikov si spravia čas na takúto praktickú činnosť tohto druhu. Vďaka všetkým, ktorí sa zúčastnili.“

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Členovia z AECR tiež navštívili chorvátsky parlament v Záhrebe a vyjadrili úctu pri vojnovom pamätníku v Ovcare a pri Pamätnom cintoríne vo Vukovare – v oblasti, ktorá zažila intenzívne boje počas Chorvátskej vojny za nezávislosť na začiatku 90-tych rokov.

Približne 2 000 domobrancov chránili Vukovar počas 87 dňovej okupácii v období medzi augustom a novembrom 1991 pred zhruba 36 000 vojakmi z Juhoslovanskej Národnej Armády. Mesto utrpelo ťažké škody počas obliehania a nakoniec bolo obsadené. Odhaduje sa, že bolo zabitých 2000 domobrancov Vukovaru a civilistov, zatiaľ čo 800 ich bolo vyhlásených za nezvestných a  22 000 obyvateľov muselo opustiť danú oblasť.

Za slovenskú stranu sa v projekte angažovala europoslankyňa Jana Žitňanská, ktorá zorganizovala cestu vyslala do oblasti slovenských dobrovoľníkov.

O red

Odporúčame pozrieť

Po zemetraseniach z roku 2020 dostalo Chorvátsko od EÚ pomoc za miliardu eur

Chorvátsko dostalo viac ako miliardu eur na pomoc pri obnove po zemetraseniach z marca a …

Consent choices