stefanec
Ivan Štefanec. PHOTO: red.

Štefanec: Občania Ukrajiny dali vo voľbách svoju dôveru proeurópsky orientovaným stranám

stefanec
Ivan Štefanec. PHOTO: Redakcia/red.

Parlamentné voľby, ktoré sa v nedeľu (26. 10. 2014) uskutočnili na Ukrajine, sú ďalším krokom k stabilizácii situácie a mierovému riešeniu konfliktu u nášho najväčšieho suseda, myslí si poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec (SDKÚ-DS).

 „Občania Ukrajiny dali vo voľbách svoju dôveru proeurópsky orientovaným stranám. Týmto dali jasný signál, že si želajú mier, stabilitu a ďalšie ekonomické a politické zbližovanie s Európskou úniou.“

Vo vnútorným konfliktom zmietanej krajine sa na prvých troch miestach umiestnili strany, ktoré deklarujú snahu integrovať Ukrajinu do Európskej únie a uskutočniť rozsiahle ekonomické a politické reformy.

„Fakt, že hlasovanie prebehlo na drvivej väčšine územia Ukrajiny bez závažnejších incidentov a v novej Verchovnej Rade budú zastúpení aj ruskojazyční obyvatelia a členovia bývalej vládnej strany dokazuje, že voľby boli naozaj demokratické, férové a nová vláda získa silný mandát na uskutočnenie potrebných prodemokratických a ekonomických zmien,“ uviedol Štefanec.

Voľby sú podľa neho dôkazom, že Ukrajina nie je „štátom stojacim pred rozpadom“, ako ju viackrát verejne charakterizoval slovenský premiér Robert Fico, ale krajinou, ktorá na destabilizáciu a chaos spôsobené ruskou agresiou odpovedala hrdo, suverénne a demokraticky.

Viac..  Ivan Štefanec: Spoločná obrana musí byť prioritou

„Každý štát a každý človek by mal dostať šancu na lepší a slobodnejší život. Ukrajinci včera dokázali, že si túto šancu zaslúžia. Teraz je na Európskej únii a teda aj na nás, aby sme im v ich snažení čo najviac pomohli,“ uzavrel Štefanec.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices