Ceny ropy by mohli spadnúť ešte nižšie!

  • ropa
    PHOTO: Ilustračné Flickr.

    Optimistickejšie ekonomické dáta boli vzpruhou pre kovy; poľnohospodársky sektor rástol už štvrtý týždeň v rade.

  • Oživenie u ropy nemalo dlhé trvanie – informácie o nadbytku dodávok totiž zatlačili všetky ostatné správy do pozadia.
  • Zlato je svedkom vyberania ziskov, avšak aj naďalej čerpá podporu.

Svetové akciové trhy sa po panike, ktorá na trhoch zavládla minulý týždeň, opäť spamätali a došlo u nich k výraznému oživeniu. Dolár bol zase po dvoch týždňoch vyberania ziskov svedkom návratu nakupujúcich. Dáta z výrobného sektora v Číne a Nemecku vyjadrené indexom nákupných manažérov (PMI) boli lepšie, než sa pôvodne očakávalo, čo pomohlo znížiť obavy ohľadom miery súčasného spomalenia svetovej ekonomiky. Spoločnosti v USA aj naďalej hlásia slušné zisky. Pokračujúce šírenie eboly zo západnej Afriky do ďalších oblastí by však mohlo viesť k tomu, že trh bude opäť robiť kroky reflektujúce vyššiu averziu voči riziku.

Lepšie ekonomické dáta napomohli oživeniu u priemyselných kovov, zatiaľ čo vzácne kovy boli svedkom vyberania ziskov. Energetický sektor klesal už štvrtý týždeň v rade, pričom najväčšie straty hlásil zemný plyn a benzín. Trhu s ropou sa po výraznom cenovom prepade, ku ktorému došlo v posledných niekoľkých týždňoch, podarilo stabilizovať. Poľnohospodársky sektor rástol štvrtý týždeň v rade, avšak silný výkon u kľúčových plodín bol oslabený stratami u ostatných poľnohospodárskych komodít.

Trh s ropou stále znepokojujú rastúce dodávky

Rope sa po bolestných prepadoch v uplynulých týždňoch konečne podarilo stabilizovať. Došlo k tomu ale až potom, čo Severomorská ropa Brent znovu otestovala cenovú hladinu 80 dolárov za barel. Predchádzala tomu týždenná správa o stave amerických zásob, ktorá opäť priniesla silné dáta. Výrazné navyšovanie zásob, ku ktorému teraz v USA dochádza, je spôsobené sezónnym spomalením činnosti rafinérií a objemom produkcie, ktorý v súčasnej dobe dosahuje hodnôt, ktorých sme naposledy boli svedkami v 80. rokoch.

Správy o tom, že Saudská Arábia v septembri možno jednostranne znížila svoje ropné dodávky na trh, pomohli cenám ropy sa spamätať. Vzápätí sa ale vynorili pochybnosti: nejednalo sa o úmyselné rozhodnutie obmedziť výrobu za účelom udržania cien? Alebo sa Saudská Arábia jednoducho nestretla s dostatočným dopytom zo strany odberateľov? K stabilizácii cien ropy prispela aj možnosť budúceho rastu dopytu v súvislosti so správami o priemyselnej aktivite v eurozóne a Číne, ktoré boli lepšie, ako sa pôvodne predpokladalo.

Z hľadiska krátkodobého výhľadu zostáva rastový potenciál obmedzený. Stále ešte čakáme na výrazné oživenie dopytu zo strany amerických rafinérií po sezónnej údržbe (k čomu dôjde až za niekoľko týždňov), alebo by sme museli zaznamenať obmedzenie dodávok z krajín OPEC. Čína, ktorá je najväčším svetovým dovozcom ropy, sa rozhodla využiť aktuálnych nízkych cien. Septembrové dáta reflektujúce čínsky dovoz a spotrebu v tomto období dosiahli druhú najvyššiu hodnotu v histórii.

Je stále tiež možné, že rokovania ohľadom iránskeho jadrového programu medzi Iránom a šestkou krajín (USA, Francúzskom, Nemeckom, Čínou, Ruskom a Veľkou Britániou) prinesú pozitívny výsledok ešte pred vypršaním konečnej lehoty stanovenej na 24. novembra. Ak sa podarí Iránu uspieť, jeho ropná produkcia sa vráti na hodnoty, ktorých dosahoval pred tým, než na nich boli uvalené sankcie – o milión barelov za deň viac ako v súčasnosti.

Svetové dodávky ropy v súčasnosti prevyšujú dopyt o takmer jeden milión barelov ropy za deň. Kým táto nerovnováha potrvá, je akékoľvek reálne oživenie na trhu s ropou v nedohľadne. Hlavným rizikom teda ostáva možnosť, že súčasné výpredaje budú ešte ďalej pokračovať.

Zmeny fundamentov u americkej ropy WTI

Ďalší rys, ktorý vykazuje súčasný trh s ropou, je opäť so zväčšujúci spread medzi americkou ropou WTI a severomorským variantom Brent. Dopravný uzol pre ropu WTI v Cushing v štáte Oklahoma by mohol byť v najbližších niekoľkých týždňoch svedkom nárastu zásob, ktoré v súčasnosti presahujú hladinu 20 miliónov barelov.

Sezónny pokles dopytu zo strany rafinérií spolu s vybudovaním niekoľkých nových ropovodov, ktorými prúdi ropa do tohto významného ropného uzla, pomohli znížiť rozdiel medzi spotovou a forwardovou cenou – a to tak výrazne, že rozdiel medzi cenou decembrových a januárových futures kontraktov sa zo stavu Backwardation o hodnote 80 centov za barel na začiatku tohto mesiaca zmenšil na súčasných 27 centov.

Tento prepad u časovej krivky či Backwardation viedol k tomu, že ropa WTI už nie je v porovnaní s ropou Brent, ktorá sa už niekoľko mesiacov nachádza v stave Contagem, tak lákavá. V dôsledku toho by sa cenový náskok u ropy Brent, ktorý v súčasnej chvíli je 4,7 dolára za barel, mohol v niekoľkých najbližších týždňoch ďalej zväčšovať.

Vzácne kovy hlásia pokles, sentiment na trhu sa zlepšil

Zlato, a v menšej miere aj striebro, boli po dvoch týždňoch nákupov svedkami vyberania ziskov. Cenový skok u akcií a silnejší dolár prispeli k opätovným výpredajom, najmä potom, čo sa zlatu nepodarilo preraziť hladinu odporu na hodnote 1 255 dolárov za uncu.

V posledných niekoľkých týždňoch bol medvedí sentiment na trhu vystriedaný sentimentom neutrálnym. Taktickí obchodníci ako hedgeové fondy znížili počet svojich medvedích pozícií, avšak objem investícií do burzovo obchodovaných produktov krytých fyzickým zlatom sa naďalej znižuje. Táto redukcia objemu investícií do burzovo obchodovaných produktov poukazuje v tomto okamihu na istú váhavosť, čo sa týka nastolenia býčieho trhu. Na trhu stále prevažuje mienka, že dolár sa opäť vráti na svoju vzostupnú dráhu a sťaží tak vzácnym kovom ich situáciu.

Obchodníci by tak mohli svoju pozornosť zamerať na pomer XAUXAG, ktorý na začiatku týždňa dosiahol svojho päťročného maxima. Striebru sa potom podarilo relatívne posilniť. Iní by sa mohli pokúsiť vylúčiť vplyv dolára (s ohľadom na súčasné presvedčenie, že bude ďalej posilňovať) tým, že sa zameria na pomer XAUEUR. Ten od začiatku tohto roka vzrástol o 12% a prelomenie hranice 985 eur za uncu by mohlo naznačovať ďalší rast.

Referendum „Vráťte nám naše zlato“ tu bude už za pár týždňov

Švajčiarske referendum o zlate plánované na 30. novembra aj naďalej priťahuje istú mieru pozornosti. Tento týždeň sme mali možnosť uvidieť prvé, hoci neoficiálne, výsledky volebného prieskumu, ktoré naznačujú, že 45% voličov návrh podporuje. Podľa tohto návrhu by Švajčiarska národná banka mala:

 

  • držať minimálne 20% svojich aktív v zlate v porovnaní so súčasnými 8%,
  • mať zakázané v budúcnosti predávať svoje zlaté rezervy,
  • stiahnuť všetko svoje zlato späť do Švajčiarska.

 

Prvých oficiálnych výsledkov volebného prieskumu by sme sa mali dočkať za niekoľko dní. Ak bude percentuálny výsledok aj naďalej naznačovať podporu návrhu, mohol by byť pred nami mesiac zvýšenej volatility, a to ako u zlata, tak aj u švajčiarskeho franku. Ak by referendum vo Švajčiarsku prešlo, mala by Švajčiarska národná banka päť rokov na to, aby u svojich rezerv dosiahla hodnoty 20% aktív držaných v zlate. To by obnášalo nákup viac ako 1 500 ton zlata.

 

Iným riešením by bolo, že by banka znížila množstvo potrebného zlata tým, že by zredukovala svoje celkové rezervy. Toho by dosiahla predajom zahraničných mien ako napríklad eura či doláru. To by však mohlo viesť k pochybnostiam, či je Švajčiarska národná banka schopná ubrániť spodnú hranicu pri páre EUR / CHF na hodnote 1,20. To by následne mohlo vyvolať nárast špekulatívnych pozícií na menových trhoch, aby sa otestovalo, ako je centrálna banka rozhodná.

 

Ostatné komodity – stručne:

 

  • Ceny pšenice na burzách v Paríži a Chicagu dosiahli šesťtýždňových maxím. Podporu čerpali z predpovedí, že kvôli suchému počasiu bude mať Rusko v budúcej sezóne zrejme slabšiu úrodu. Je možné, že ani úroda v Austrálii nenaplnia pôvodné očakávania vzhľadom k tomu, že úrodu poškodil mráz a krupobitie.
  • Cena sójových bôbov opäť vyskočila na 10 dolárov za bušel v dôsledku silného dopytu zo strany Číny a predlžujúceho sa oneskorenia americkej úrody (ktorá má podľa predpovedí dosiahnuť rekordných hodnôt) kvôli daždivému počasiu.
  • V sektore priemyselných kovov sa najlepšie darilo medi. Dáta z Číny, ktoré boli priaznivejšie, než sa pôvodne odhadovalo, totiž na trhu vyvolali pokrývanie krátkych pozícií. Cena medi sa tak opäť vrátila do relatívneho bezpečia nad hladinu 3 doláre za libru. Nikel naopak poklesol o viac ako 4% a jeho cena teraz prišla o takmer všetky zisky zo začiatku tohto roka. Súčasná séria týždenných prepadov je v skutočnosti tou najdlhšou za posledných 13 rokov, kedy kovu uberajú na sile rastúce zásoby, najmä v Ázii.
  • Ceny kávy Robusty a najmä Arabiky sa ocitli pod silným tlakom výpredajov. Daždivé počasie totiž konečne dorazilo do kľúčových pestovateľských oblastí v Brazílii a pomohlo tak znížiť obavy ohľadom nedostatku dodávok pre budúci rok. Káva Arabica je aj naďalej najúspešnejšou komoditou roka 2014 – v súčasnej dobe si pripisuje zisk 74%.

Komentár pripravil Ole Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank.

Viac..  Robert Hajšel: Vyslanie vojsk zo štátov EÚ na Ukrajinu zatiaľ nehrozí, ale uvažuje sa o nákupe zbraní od tretích štátov

O ram

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny vo 4. štvrťroku stagnovala

Ekonomika eurozóny v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala v medzikvartálnom porovnaní stagnáciu. Napriek tomu, že …

Consent choices