Merkel a Hollande telefonovali s Putinom, voľby na Donbase neuznajú

putin merkel hollande
PHOTO: Flickr/redakcia.

KYJEV – Nemecká kancelárka Angela Merkel a francúzsky prezident Francois Hollande v piatkovom telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom potvrdili zámer neuznať podľa nich ilegálne nedeľňajšie voľby na povstalcami ovládanom východe Ukrajine.

Merkel s Hollandeom Putinovi povedali, že voľby v Doneckej a Luhanskej ľudovej republike nie sú v súlade ukrajinským právom. Hlasovania navyše podľa nich porušujú podmienky septembrovej dohody o prímerí.

Legitimitu volieb v piatok odmietli aj USA. Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin v piatok označil snahu zvoliť si takzvaných prezidentov Donecka a Luhanska a takzvaný parlament za úplne falošnú. Rusko podľa jeho slov musí odradiť teroristov od konania volieb, keďže to je ďalší krok k zmrazeného konfliktu, ktorému tu musia zabrániť.

Voľby budú

Samozvané úrady Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky napriek odmietavému postoju OSN, EÚ i samotnej ukrajinskej vlády na dnes pripravujú parlamentné a prezidentské voľby.

Podporu hlasovaniu v takzvanom Novorusku naopak vyjadrilo susedné Rusko. Úrady napriek absencii voličských zoznamov pripravujú milióny hlasovacích lístkov. Hlasovať bude údajne možné aj cez internet.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

V Donecku sú na výber dve strany, pričom jasným favoritom na lídra je Aleksander Zacharčenko, ktorý má dvoch protikandidátov. Zacharčenko región Donbasu nedávno prirovnal k Spojeným arabským emirátom. Poukázal pritom na zásoby nerastných surovín, pričom rozdiel je podľa neho iba v tom, že tí tam nemajú vojnu a oni na Ukrajine áno.

V Luhansku je favoritom súčasný líder Igor Plotnicky, ktorý má troch rivalov. Voliči si budú môcť vybrať medzi tromi stranami.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Putin demaskoval Fica, Slovensko zažíva hanbu

Vladimir Putin počas svojej každoročnej veľkej tlačovej konferencie pochválil Fica s Orbánom. Podľa ruského prezidenta …

Consent choices