Rompuy
predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. PHOTO: © European Union 2014 - Source EP.

Herman Van Rompuy o hospodárskej kríze: Podarilo sa nám odvrátiť skutočnú katastrofu

Rompuy
predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. PHOTO: © European Union 2014 – Source EP.

Pre prvého predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya bolo uplynulých päť rokov bohatých na udalosti. Európa sa pasovala s mnohými problémami – od hospodárskej krízy až po presadzovanie mieru na Ukrajine. Ešte predtým, ako 1. decembra odovzdá svoje žezlo Poliakovi Donaldovi Tuskovi, sme sa s ním porozprávali o jeho triumfoch a problémoch, ktorým Európa v súčasnosti čelí.

Ako sa na svoje úradovanie pozeráte po piatich rokoch? V čom vidíte svoje najväčšie zásluhy?

Moje predsedanie bolo poznačené hospodárskou krízou v eurozóne, no vďaka nášmu úsiliu sa nám ju podarilo stabilizovať. Predstavte si, ako by to vyzeralo, keby nám to nevyšlo: nemali by sme len stagnáciu, ale takú krízu, aká sa udiala v tridsiatych rokoch minulého storočia. Podarilo sa nám odvrátiť skutočnú katastrofu, a to práve vďaka spoločnému úsiliu inštitúcií a členských štátov.

Počas posledného európskeho summitu sa nám podarilo prijať klimatický balík, v rámci ktorého sme stanovili záväzný cieľ redukovať do roku 2030 emisie uhlíka o 40% oproti roku 1990. Dosiahli sme všetky predchádzajúce ciele a do budúcnosti máme veľké ambície. V tejto oblasti sme stále globálnymi lídrami.

Čo budú podľa vás najväčšie výzvy na nasledujúcich päť rokov?

Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, na obnovenie hospodárskeho rastu a zamestnanosti. Urobili sme toho už veľa, no neviedlo to k požadovaným výsledkom. Potrebujeme na tom pracovať ešte usilovnejšie.

Problémom stále ostáva kríza na Ukrajine. Hranice majú garantovať mier, a ak ich jedna krajina posunie na úkor druhej, je to neakceptovateľné. V Európe by sme sa mali zamyslieť nad tým, ako by sme mohli prispieť k znovunastoleniu mieru a stability v tomto regióne, rešpektujúc pritom Ukrajincov, ktorí si želajú užšie vzťahy s EÚ.

Viac..  EK vyplatila Ukrajine 4,5 miliardy eur preklenovacieho financovania v rámci Nástroja pre Ukrajinu

Ďalšou výzvou bude otázka postavenia Anglicka v EÚ. Ako zabezpečiť – no nie za každú cenu – aby krajina ostala v Únii? Musia to chcieť práve oni a stanoviť podmienky, ktoré budú pre nás akceptovateľné. Naším úmyslom je, aby Anglicko ostalo v únii. A dovolím si tvrdiť, že britským lídrom ide o to isté.

Ako môže európske inštitúcie reagovať na euroskepticizmus?

Výsledky za nás hovoria silnejšie ako slová alebo vyhlásenia. Únia prináša svoje výhody v oblasti blahobytu, hospodárskeho rastu a zamestnanosti. A práve o tých je potrebné presvedčiť našich občanov.

Musíme sa zlepšiť v tom, ako hovoríme o Európe. Je neakceptovateľné, ak sa niekto podieľa na rozhodovaní v Bruseli a po návrate do svojej krajiny zvaľuje všetky nepopulárne rozhodnutia na EÚ. Vytvára to veľmi negatívny obraz o Únii.

Čo sa chystáte robiť po skončení vášho mandátu?

Moja politická kariéra sa skončí 1. decembra. Budem tak mať čas venovať sa veciam, ktoré som doteraz odkladal. Chystám sa vyučovať na Univerzite v Louvain-la-Neuve a na College of Europe. Takisto by som chcel prednášať o témach, ktoré ma zaujímajú. Už sa na to všetko veľmi teším, no môj politický život v Belgicku a Európe mi bude chýbať. Som veľmi vďačný za to, že mi bolo dovolené zhostiť sa tejto úlohy.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices