Komentár Ivana Štefanca: Vyhovuje Robertovi Ficovi nezamestnanosť?

štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO © European Union 2014/Flickr/redakcia.

Keď v septembri tohto roku ohlásila spoločnosť Panasonic ukončenie výroby vo svojom závode v Krompachoch, bolo jasné, že pre tento región skúšaný vysokou nezamestnanosťou to bude znamenať veľký problém.

Prirodzené pravidlo ekonómie hovorí, že investor vloží svoj kapitál do takého projektu, ktorý má potenciál byť rentabilný a odíde, ako náhle jeho náklady prevýšia zisk. S tým nenarobia nič ani veľkohubé vyhlásenia predsedu vlády, ani neomarxistické poučky, ktoré s obľubou sypú z rukávu niektorí poslanci Smeru.

Čo však vláda urobiť môže, je vytvorenie takého prostredia, ktoré bude nových investorov lákať a nie odrádzať.

Celou plejádou opatrení, ktoré Robert Fico od svojho nástupu k moci urobil, dosiahol len to, že Slovensko sa z pozície raja pre investorov dostalo na poslednú priečku spomedzi okolitých krajín. Podľa štúdie renomovanej spoločnosti A. T. Kearneay je na tom z nich horšie už len Ukrajina.

Vyhlásenie ministra práce Richtera, že v prípade prepustených Krompašanov pomôže len čakanie na nového investora v tomto kontexte vyznieva smiešne. Pravda smiešne len vtedy, ak by sme nehovorili o stovkách ľudí a ich rodín, ktorí sa v strednodobom horizonte samozrejme žiadneho zásadného investora nedočkajú.

Zo svojej pozície člena Výboru pre rozpočet v Európskom parlamente som okamžite začal zisťovať, aké sú možnosti získať pre prepustených zamestnancov pomoc z prostriedkov Európskej únie. Ako najschodnejšie a pre región dlhodobo najúčelnejšie sa ukazuje využitie Európskeho fondu pre prispôsobenie sa globalizácii (EGF). Tento fond poskytuje financie na rekvalifikáciu ľudí, ktorí stratia zamestnanie pri hromadnom prepúšťaní a zároveň je z neho možné čerpať financie na rekvalifikáciu rovnakého počtu nezamestnaných mladých ľudí v regióne. Navyše nie je určený len na to, aby sa nezamestnaní naučili nové remeslo, či zručnosť, ale môžu z neho získať pomoc aj na rozbehnutie vlastného podnikania, čo samo o sebe prináša nové pracovné miesta a stabilizuje spoločenskú situáciu.

Viac..  I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

A tu je zrejme kameň úrazu. Hoci Robert Fico, aj minister Richter o existencii a  možnostiach EGF dobre vedia, v roku 2010 o jeho využití uvažovali, v prípade Krompách so žiadosťou váhajú. Súčasnej vláde zrejme viac vyhovuje armáda nezamestnaných, odkázaných na sociálne dávky, ktoré môže  v prípade potreby blahosklonne o mizivé percentá zvyšovať, ako občania, ktorí začnú na vlastnú päsť podnikať a rýchlo zistia, koľko zbytočných prekážok im byrokratická mašinéria kladie pod nohy.

Za seba a svojich kolegov, môžem sľúbiť, že budeme robiť všetko pre to, aby sme presvedčili vládu, že pomoc z EGF, prípadne ďalšie systémové nástroje rozvoja, môžu pomôcť ľuďom aj regiónu.

Komentár pripravil europoslanec Ivan Štefanec.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices