Na Ukrajine padajú granáty, pod paľbou skončila i pôrodnica

ukrajina
PHOTO: Flickr.

KYJEV – Ďalších najmenej dvadsať mŕtvych na východe Ukrajiny za uplynulých dvadsaťštyri hodín hlásia vládne sily i proruskí separatisti. Armáda informuje o desiatich padlých vojakoch a najmenej dvoch zabitých civilistoch, zatiaľ čo podľa vzbúrencov prišlo o život celkom osem ľudí v Horlivke a Pervomajsku. O prípadných zabitých rebeloch sa zdroje nezmieňujú. OSN odhaduje, že konflikt na Ukrajine si už vyžiadal vyše štyritisíc ľudských životov.

Tlačové stredisko protipovstaleckej operácie ukrajinských síl v rannej správe uviedlo, že od piatku vzbúrenci v 62 prípadoch ostreľovali armádne pozície a že došlo k trom bojovým stretom. Padlo pritom sedem vojakov a ďalších desať utrpelo zranenia. Hovorca strediska Vladyslav Selezňov upresnil, že mŕtvych je desať.

Okrem toho protivník podľa vládnych síl pokračoval v ostreľovaní obcí, ktoré sa nachádzajú na území kontrolovanom armádou. Dvoch civilistov granáty zabili a štyroch zranili.

Informácie armády neupresňujú, kde sa to stalo, ale gubernátor Luhanskej oblasti Hennadij Moskal v sobotu uviedol, že v dedine Trjochizbenka pribudli k predchádzajúcim obetiam osemdesiatdvaročná žena  a päťdesiatosemročný muž.

Štyridsaťminútová paľba

O ôsmich mŕtvych civilných osobách informovali na svojej strane tiež rebeli. Podľa ruskej agentúry ITAR TASS dvaja zahynuli, keď vládne sily ostreľovali z diel mesto Pervomajsk v Doneckej oblasti. Paľba vraj trvala asi štyridsať minút a jeden granát zasiahol pôrodnicu a šesť dopadlo neďaleko.

Ďalších šesť zabitých civilistov a dvadsiatku zranených hlásia povstalci tiež z mesta Horlivka. Rôzne zdroje tvrdia, že prišli o život od piatkového večera počas noci pri paľbe vládnych síl.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Najzložitejšia situácia je podľa tlačového strediska ukrajinskej armády v oblasti mesta Debalceve, kde najviac porušili prímerie uzatvorené medzi Kyjevom a vzbúrencami z 5. septembra v Minsku. Pri obci Krymske pálili vzbúrenci okolo polnoci i z raketometov.

Na ďalšom intenzívnom bojisku, donecké letisko, ktoré sa celé týždne márne snažia dobyť povstalci, panoval podľa vojakov počas noci pokoj. Agentúra AFP, ktorá má v Donecku spravodajcov, ale informovala, že ráno boli z letiska opäť počuť explózie.

Ukrajinské servery píšu o správe OSN, v ktorej sa uvádza, že ozbrojený konflikt na Ukrajine si doposiaľ vyžiadal 4132 obetí a takmer 10000 zranených. Autori správy vraj ale dodávajú, že tieto odhady sú „veľmi zdržanlivé“.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

pole

Brusel vyzval Rusko, aby zmenilo rozhodnutie od odstúpení od dohody o exporte obilia z Ukrajiny

Európska únia vyzvala Rusko, aby zmenilo svoje rozhodnutie o odstúpení od dohody sprostredkovanej Organizáciou Spojených …

Consent choices