V Katalánsku prebehlo referendum o nezávislosti. Venezuela zastropovala cenu bábik Barbie

barbie
PHOTO: Ilustračné Flickr.

V Katalánsku prebehlo referendum o nezávislosti. Nie oficiálne ako prednedávnom v Škótsku, ale také truc-referendum. Nemalo žiadnu právnu záväznosť, možno aj preto sa ho zúčastnila necelá polovica oprávnených voličov, z ktorých sa 80 % vyjadrilo za odtrhnutie od Španielska. Karty tak ostávajú na stole. Premiér Rajoy odmietol požiadavku na vypísanie riadneho referenda s tým, že také niečo by bolo nelegálne. Prezident Katalánska mu oponoval: „Zákony nasledujú po politike. Kde je politická vôľa, tam sa zákonná cesta nájde.“ Veľká pravda, v mnohých smeroch.

Spomínate si na beh na bulharské banky spred pár mesiacov? Asi už ani moc nie. Zato Bulhari si to pamätajú veľmi dobre. Desiatky tisíc vkladateľov už od 20. júna čakajú, kedy sa dostanú ku svojim peniazom – teda aspoň ku „chránenej“ sume do 100 000 eur. V úvodzovkách preto, lebo v bulharskom fonde na ochranu vkladov je 2,1 miliardy leva (cca miliarda eur), len chránené vklady v Corp Bank dosahujú výšku 3,7 miliardy leva. Bulharsko sa už niekoľko mesiacov snaží situáciu vyriešiť.

Jedna banka. Viete si predstaviť, čo by sa stalo s „ochranou vkladov“, pilierom dôvery vo frakčné bankovníctvo, pri páde 2-3 bánk? Bulharsko má pritom po Estónsku druhý najnižší verejný dlh v EÚ, len okolo 20 % HDP.

Ostaňme ešte pri číslach. Takto vyzerá najnovšia predpoveď vývoja gréckeho dlhu (obrázok). Ak potrebujete dodať optimizmu, predikcie MMF sú vždy poruke. V septembri 2010 napríklad predpovedali na rok 2014 dlh 135 % HDP, v decembri 2011 posunuli predpoveď na zhruba 150 %.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Vo Venezuele spustili operáciu Veselé Vianoce – zastropovali cenu bábik Barbie.

Skončíme dnes radšej v socialistickom raji, kde útrapy kapitalizmu sú len dávnou spomienkou. Vo Venezuele sa kvôli menovej kríze postupne rozrastá okruh tovarov, ktoré majú regulované ceny. Na čo všetko vláda pri tom myslí je niekedy až fascinujúce. V odhodlaní „zabrániť špekulantom zničiť Vianoce“ spustila operáciu Veselé Vianoce. V rámci nej prišlo napríklad ku zastropovaniu cien bábik Barbie. Tento symbol západného kapitalizmu musia obchody predávať za jednotnú cenu 2,5 dolára. Prirodzene, nasledoval masívny run obyvateľstva na hračkárstva.

Súdruhovia, počujte – nemali by byť Vianoce skôr o rodine a pohode, ako o darčekoch?

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Na referendum populistov a extrémistov sa nechystám

Slovensko čaká v sobotu referendum o zmene znenia ústavy v otázke dĺžky volebného obdobia Národnej …

Consent choices