Angela Merkel ostro skritizovala Putina

merkel putin
Angela Merkelová, Vladimír Putin. PHOTO: Flickr/redakcia.

SYDNEY – Nemecká kancelárka Angela Merkel nezvyčajne ostro skritizovala ruského prezidenta Vladimira Putina. Pri prejave v Lowyho inštitúte pre medzinárodnú politiku v austrálskom Sydney varovala pred „rozsiahlym požiarom“, ku ktorému môže viesť konflikt na Ukrajine.

Merkel hovorila s Putinom v sobotu v Brisbane na okraj summitu skupiny najväčších ekonomík G20. Dialóg medzi štyrmi očami trval dve hodiny a kancelárka o ňom pred novinármi odmietla hovoriť.

Obmedzila sa na konštatovanie, že išlo o dôverný rozhovor a dodala, že s Putinom je potrebné udržiavať dialóg, aj keď sa s ním nesúhlasí.

Ruský prezident sa na víkendovej schôdzi v Brisbane ocitol pod silným tlakom západných lídrov, ktorí sa ho snažil presvedčiť, aby zmenil politiku voči Kyjevu a prestal vojensky podporovať proruských separatistov na východe Ukrajine.

Merkel po dlhom telefonáte a pravdepodobne neplodnom rozhovore so šéfom Kremľu v Brisbane evidente stratila doterajšiu zdržanlivosť. „Svet musí presne rozumieť, čo sa na Ukrajine deje. Inak by to mohlo viesť k rozsiahlemu požiaru. Celosvetovému,“ zdôraznila.Podľa kancelárky Rusko myslí zastaralo, Ukrajinu považuje za svoju sféru vplyvu a pošľapáva normy medzinárodného práva. „To, po hroznej druhej svetovej vojne a po skončení studenej vojny spochybňuje celý mierový poriadok v Európe. A má to pokračovanie v ruskom pôsobení na destabilizácii na východe Európy,“ dodala.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Podľa Merkel sú ve Európe stále sily, ktoré sa spoliehajú na právo silnejšieho a neuznávajú silu práva. Príkaldom je podľa nej anexia Krymu, ktorá odporuje medzinárodnému právu.

Na príklade tragédie malajzijského lietadla, ktoré v júli nad Ukrajinou podľa všetkého zostrelili raketou separatisti upozornila, že tu skutočne nejde len o lokályn konflikt – dotýka sa všetkých.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Putin demaskoval Fica, Slovensko zažíva hanbu

Vladimir Putin počas svojej každoročnej veľkej tlačovej konferencie pochválil Fica s Orbánom. Podľa ruského prezidenta …

Consent choices