Putin má problém, cena ropy klesne

vladimir putin
Vladimir Putin, ruský prezident. PHOTO: Flickr.

MOSKVA – Ruská vláda zníži odhady ceny ropy. O koľko, známe nie je. Moskva momentálne počíta s cenou sto dolárov za barel. Šéf firmy Rosnefť Igor Sečin očakáva zlacnenie do polovice budúceho roka dokonca na šesťdesiat dolárov za barel. Výrazne tým utrpí ruský štátny rozpočet.

„Úprava prognózy, samozrejme, bude smerom nadol,“ uviedol ruský minister hospodárstva Alexej Uľukajev. Presnejšie číslo však neprezradil.

Doterajšia prognóza ruskej vlády rátala pre roky 2015 až 2017 s tým, že cena ropy bude priemerne na úrovni sto dolárov za barel. Pre tento rok to bolo 105 dolárov za barel.

Igor Sečin, šéf ruskej spoločnosti Rosnefť, ktorá je najväčším producentom ropy v krajine, vyhlásil, že do polovice budúceho roka by ropa mohla zlacnieť na úroveň šesťdesiat dolárov za barel.

Drahé sankcie

Viac..  Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Ruský minister financií Anton Siluanov tento týždeň povedal, že nižšie ceny ropy a západné sankcie voči Moskve pre krízu na Ukrajine budú Rusko stáť približne 130 až 140 miliárd dolárov ročne, čo je zhruba sedem percent hrubého domáceho produktu krajiny.

Pre vyrovnaný štátny rozpočet Rusko potrebuje cenu ropy na úrovni zhruba sto dolárov za barel.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Consent choices