Kyjev sa dohodol s rebelmi na prímerí, pokoj zbraní zavládne na Donbase

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

KYJEV – V Luhanskej oblasti počnúc 5. decembrom začne platiť pokoj zbraní medzi ukrajinskou armádou a proruskými rebelmi. Oznámili to rebeli i Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Hoci na východe Ukrajiny formálne platí od septembra prímerie medzi povstalcami a armádou, boje v Donbase naďalej pokračujú.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) oznámila, že v Luhanskej oblasti bude od 5. decembra „úplný pokoj zbraniam“ a že príslušnú dohodu prinieslo stretnutie medzi istým ruským a ukrajinským generálom.

Rokovania, ktoré sa uskutočnilo už 29. novembra, sa zúčastnili zástupcovia separatistov a tiež OBSE. Pozorovatelia v krajine dohliadajú na dodržiavanie septembrových dohôd z Minsku o prímerí.

Vyhlásenie OBSE následne potvrdil jeden z predákov proruských separatistov Igor Plotnickij, ktorého rebeli menovali za hlavu samozvanej Luhanskej ľudovej republiky. Plotnickij upresnil, že k 6. decembru obe znepriatelené strany stiahnu ťažké zbrane „asi pätnásť až dvadsať kilometrov“ od frontovej línie.

Rusi sprostredkovatelia

V pondelok sa zmocnenci Ukrajiny a Ruska dohodli na zastavení bojov v priestore doneckého medzinárodného letiska, kde od mája pokračujú tvrdé boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými radikálmi, ktorí sa strategické miesto snažia dobyť.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na ochranu kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

Pokoj zbraní podľa Kyjeva dojednali členovia rusko-ukrajinskej vojenskej komisie, ktorá má dozerať na dodržiavanie prímeria vyhláseného v septembri.

Rokovania za ukrajinskú stranu viedol generál Volodymyr Askarov, jeho ruským partnerom bol generál Alexander Lencov. Moskva tvrdí, že rokovanie len sprostredkovala a že dohodu uzavrel Kyjev a predstavitelia Donbasu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices