V jadrovej elektrárni na Ukrajine sa stala nehoda

Arseniy Yatsenyuk
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. PHOTO: Flickr.

KYJEV – V Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny sa stala nehoda. Správu potvrdil premiér Arsenij Jaceňuk. Ukrajinské ministerstvo energetiky tvrdí, že nehoda nepredstavuje žiadnu hrozbu. Problém sa netýka reaktora. Odstavený blok elektrárne by mali do chodu uviesť v piatok.

„Viem, že v Záporožskej jadrovej elektrárni sa stala nehoda,“ povedal premiér Jaceňuk. Dodal, že vyzval ministra energetiky, aby objasnil, kedy bude problém vyriešený a aké kroky boli podniknuté na obnovu dodávok elektrickej energie. Premiér touto informáciou reagoval na množiace sa dotazy na pokles dodávok energie.

Ukrajinský minister pre energetiku Volodymyr Demčišin na následnej tlačovej konferencii uviedol, že nehoda v jadrovej elektrárni nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo. Netýka sa reaktora, potvrdil. Chod bloku bude podľa neho obnovený v piatok 5. decembra, píše Reuters. 

Najvyšší výkon na svete

Výpadok postihol tretí blok elektrárne, v ktorom je reaktor s výkonom 1000 megawattov. Ukrajinské ministerstvo energetiky už v utorok ohlásilo, že rozvodná sieť v krajine má výkyvy a že za kolísaním v energetickej sústave môže okrem iného mimoriadna oprava tretieho bloku záporožského jadrového komplexu.

Záporožská jadrová elektráreň je jedna zo siedmich elektrární s najvyšším inštalovaným výkonom na svete. Nachádza sa v blízkosti mestečka Energodar v Záporožskej oblasti na Ukrajine. V elektrárni pracuje 11 500 ľudí, vlastníkom je štátna spoločnosť Energoatom.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Komplex sa začal stavať 1. apríla 1981. Prvý blok spustili v novembri 1984, druhý o rok neskôr, tretí v roku 1986 a štvrtý rok na to. O rozšírení o ďalšie dva bloky sa rozhodlo rok potom, piaty naštartovali v auguste 1989 a šiesty v roku 1995.

V stredu tiež Ukrajina oznámila, že začala obmedzovať dodávky elektriny na Krym.

Akékoľvek problémy v ukrajinských jadrových elektrárňach okamžite vyvolávajú znepokojenie. V krajine došlo k najväčšej jadrovej katastrofe v Černobyle.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices