Pierre Moscovici. PHOTO: © European Union 2014

Ukrajina dostala od EÚ pôžičku 500 miliónov eur

Pierre Moscovici. PHOTO: © European Union 2014
Pierre Moscovici. PHOTO: © European Union 2014

Európska komisia poslala na Ukrajinu 500 miliónov eur v menej celej Európskej únie. Ide o druhú, a zároveň poslednú pôžičku v rámci makrofinančnej pomoci (MFA) EÚ programu Ukraine approved.

Cieľom programu MFA je podporiť Ukrajinu finančne a pomôcť významným štrukturálnym reformám zameraným na zlepšenie správy veci verejných či dosiahnutie udržateľného hospodárskeho rastu. Úlohou je tiež podporiť harmonizáciu legislatívy s EÚ, konkrétne reformy v oblasti riadenia verejných financií, boj proti korupcii, ale aj odvetvie energetiky, či finančný sektor.

Pierre Moscovici, komisár pre hospodárske a finančné záležitosti hovorí: „Európa si plní svoj záväzok solidarity, na Ukrajinu sme poskytli potrebnú finančnú pomoc v čase mimoriadnych hospodárskych a sociálnych výziev. Je životne dôležité udržať tempo reforiem tak, aby sa vytvorili podmienky pre udržateľnú prosperitu všetkých Ukrajincov.“

Pomoc je súčasťou širšieho balíka pre Ukrajinu prijatého Európskou komisiou 5. marca. MFA je výnimočný nástroj, ktorý vznikol ako reakcia na závažné problémy platobnej bilancie.  Zároveň je komplementárny k pomoci poskytnutej Medzinárodným menovým fondom a iných darcov.

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

O vik

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices