Slováci využívajú častejšie bicykel ako vlak. Pre takmer polovicu z nás hrajú prím autá

akú formu dopravyCesta do práce a späť domov, zastávka v škole či škôlke, nákupy potravín. To sú len niektoré z dôvodov, kvôli ktorým sa denne musíme presúvať z miesta na miesto. Niektorí z nás to všetko zvládnu pešo, iní musia vzdialenosti prekonávať s pomocou dopravných prostriedkov. Akú formu dopravy najčastejšie využívame v bežné dni, zisťoval najnovší prieskum Eurobarometer. Výsledky októbrového zisťovania boli zverejnené na začiatku decembra.

Či už pešo, hromadnou dopravou alebo autom, najmä cesta do práce nám niekoľko minút z dňa ukrojí. Podľa nadácie Eurofound Slovákom cesta do práce a naspäť domov zaberá až 93 minút. Keď k tomu pripočítame cestu do obchodu, vyzdvihnutie ratolestí zo školy či krúžkov alebo cestu do obchodu, zistíme, že „na cestách“ strávime aj viac ako dve hodiny denne.

Najčastejšie využívaným dopravným prostriedkom na Slovensku je auto, ktoré v bežný deň využíva až 46 % Slovákov, hovorí Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. V porovnaní s ostrovanmi z Cypru či Írska ale využívame túto formu cestnej dopravy omnoho menej. Na Cypre jazdí v bežný deň autom až 85 % ľudí. Na opačnom konci rebríčka sa ocitli naši susedia z Maďarska, z ktorých auto ako formu dopravy bežne využíva iba tretina ľudí.

A ako sú využívané ostatné formy dopravy? Vlakom najčastejšie cestujú Dáni, aj to však len 5 % z nich. Mestská či prímestská doprava v podobe autobusov, metra či električiek hrá prím najmä v Lotyšsku, kde ju využíva necelá tretina ľudí. Vzhľadom na tradíciu asi nikoho neprekvapí, že bicyklom sa najčastejšie presúvajú Holanďania a to až 36 % z nich. Bicykle v Holandsku dokonca dýchajú na chrbát preprave autom. No a kde sa najčastejšie chodí pešo? Pohyb po svojich a na čerstvom vzduchu najviac vonia Bulharom a Španielom, z ktorých sa „pešibusom“ presúva rovná štvrtina.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

V posledných týždňoch sa na Slovensku venovalo veľa pozornosti otázke bezplatnej vlakovej dopravy. Vlak je ale v bežný deň najčastejšie využívaným dopravným prostriedkom len pre 3 % Slovákov. Dvakrát častejšie dokonca využívame bicykel, preprava na ktorom je bezplatná pre všetkých bez ohľadu na vek či postavenie v spoločnosti. Až pätina Slovákov sa najčastejšie presúva z miesta na miesto po svojich a takmer štvrtina využíva služby či už prímestskej alebo mestskej dopravy.

O red

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices