Beňová
Monika Flašíková Beňová. PHOTO: © European Union 2015.

Flašíková Beňová: Celoštátna stratégia upravujúca problematiku ľudských práv mala byť prijatá už dávno

Beňová
Monika Flašíková Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Úroveň ochrany ľudských a občianskych práv automaticky súvisí s kvalitou života a demokracie v krajine. Celoštátna stratégia upravujúca danú problematiku v Slovenskej republike mala byť preto prijatá už dávno. Hystéria a strašenie, ktoré sa okolo nej snažia vyvolávať niektorí tzv. aktivisti,  sú nepochopiteľné.

Celoštátna stratégia ochrany a podpory ľudských práv v Slovenskej republike má ponúknuť základný koncepčný rámec na riešenie mnohých existujúcich problémov v rámci našej spoločnosti. „Zďaleka pritom nejde len o práva tzv. LGBTI osôb, ako sa nás niektorí snažia dlhodobo klamlivo presviedčať. Upravuje napríklad práva hendikepovaných, čím priamo odpovedá na jednu z požiadaviek tzv. aktivistov. Rovnako sa venuje právam dieťaťa. Na deti a ich ochranu sa pritom odporcovia stratégie odvolávajú snáď najradšej,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašíková Beňová. Dokument sa podľa nej pripravoval veľmi dlho a jeho výsledná podoba napovie, či sa Slovensko uberá smerom k vyspelej modernej spoločnosti alebo naopak niekam inam.

„Protesty proti tejto stratégii, na ktorej príprave sa ich organizátori mali navyše možnosť aktívne podieľať, ale aj čoskoro sa konajúce referendum o obmedzení práv malej skupiny ľudí, ktorá ich ešte ani nestihla získať, svedčia o tom, že to bude práve niekam inam,“ myslí si europoslankyňa. Zo Slovenska to vytvára akýsi malý fundamentalistický ostrovček v strede Európy. „Taký, ktorý má z hľadiska ochrany ľudských a občianskych práv veľký problém posunúť sa do 21. storočia,“ vysvetlila poslankyňa. Ako dodáva, títo tzv. aktivisti ho naopak chcú potlačiť ešte o veľký kus vzad. „Nechcem si ale ani predstavovať, kam by to až malo byť. Verejná podpora niektorých pravicovo extrémistických zoskupení a ich predstaviteľov to však jasne napovedá,“ poznamenala. Dokument upravuje dôležité oblasti týkajúce sa práv žien, či z hľadiska demografického vývoja, práv starších osôb. „Výhradné upriamovanie pozornosti na jednu čiastkovú tému je jasná demagógia. Navyše, opäť raz účelovo prehlbujúca nenávisť v rámci slovenskej spoločnosti,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

Viac..  Kresťanská únia odmieta pokus EÚ prepašovať Istanbulský dohovor do európskej legislatívy

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ poukazuje na postupný úpadok základných slobôd v Hongkongu

Situácia v oblasti demokratických princípov a ľudských práv v Hongkongu sa zhoršovala aj v roku …

Consent choices