Johannes Hahn. PHOTO: © European Union 2014

Taliansko a Európska únia otvorili nový fond pre regionálny rozvoj ako reakciu na sýrsku krízu

Johannes Hahn. PHOTO: © European Union 2014
Johannes Hahn. PHOTO: © European Union 2014

Európska komisia podpísala s Talianskom dohodu o začatí vôbec prvého fondu pre regionálny rozvoj dôveryhodnosti EÚ v reakcii na sýrsku krízu. Začiatočné finančné prostriedky predstavujú 20 miliónov z rozpočtu EÚ a tri milióny od Talianska. Predpokladá sa, že finančné prostriedky z tohto fondu sa pre rok 2015 zamerajú na podporu utečencov a hostiteľskej komunity v susedných krajinách Sýrie.

Doterajšie, už existujúce, fondy pracujú iba na národnej alebo sub-národnej úrovni, zatiaľ čo tento fond poskytne regionálnu pôsobnosť, ktorý umožní reagovať na krízu v jednotlivých regiónoch. Fond by mal priniesť aj zvýšenie efektívnosti po finančnej stránke. Tento fond EÚ bude riešiť zvýšenie odolnosti a stabilizáciu nielen vo vnútri Sýrie, ale aj v jej susedných krajinách, najmä Libanonu, Jordánska, Turecka, Iraku a Egypta.

Johannes Hahn, komisár pre regionálnu politiku povedal: „Európska únia sa naďalej zaujíma o milióny Sýrčanov, ktorí sa stali utečencami a prišli o svoje domovy. Nový fond EÚ umožní spojiť zdroje Únie a jej členských štátov do jedného flexibilného mechanizmu, ktorý bude lepšie reagovať na rastúce potreby utečencov. Už dnes má konflikt priame dôsledky na bezpečnosť EÚ, a to prostredníctvom zahraničným bojovníkov či nelegálnou migráciou. To je dôvod, prečo musíme byť súdržnejší a musíme zabezpečiť lepšiu odpoveď.“

„Som presvedčený, že tento nový nástroj bude účinne zlepšovať kvalitu poskytovanej pomoci utečencom, hostiteľským komunitám a vláde postihnutej sýrskou krízou. Od roku 2012 poskytlo Taliansko asi 60 miliónov eur pre humanitárne aktivity, ktoré mali zabezpečovať obnovu v Sýrii a v susedných krajinách. Zavedením tohto strategického nástroja sme spolu s Európskou komisiou ochotní zabezpečiť koordinovanejšiu odpoveď na túto krízu,“ povedal Paolo Gentiloni, ktorý je v Taliansku ministrom zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce.

Viac..  EK: hĺbkové preskúmania šiestich členských štátov s cieľom posúdiť makroekonomické nerovnováhy

Fond je otvorený pre všetky členské štáty rovnako ako pre súkromných či verejných darcov. Arabský názov tohto fondu je „Marad“, čo znamená široké poskytovanie pomoci spolu s ostatnými.

O vik

Odporúčame pozrieť

Zimná hospodárska prognóza 2024: Oneskorené oživenie rastu

Po minuloročnom utlmenom raste vstúpilo hospodárstvo EÚ do roku 2024 oslabenejšie, ako sa očakávalo. V …

Consent choices