Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union- EP.

Krajiny postihnuté krízou nečakajú od Junckerovho plánu zázraky napriek investíciám za 300 miliárd

Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union 2014
Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union 2014

Investičný plán predsedu Európskej komisie Junckera v objeme vyše 300 miliárd eur, má stimulovať rast a znížiť nezamestnanosť. Verejnosť o ňom vie už pár týždňov. Na plenárnom zasadnutí prezradil predseda Juncker ďalšie detaily.

„Cieľom tohto nového fondu bude investovanie do tých štátov, ktoré najviac postihol hospodársky pokles,“ povedal Jean-Claude Juncker. Bude sa spájať so štrukturálnymi reformami, pričom dúfa, že investície prídu aj z verejného a súkromného sektora. Tie by zasahovali predovšetkým do programov ako telekomunikácie, digitálna technológia, energetická a dopravná infraštruktúra.

Niektorí poslanci vnímajú váhanie a nerozhodnosť členských štátov ako problém, ktorý treba urýchlene riešiť. Írsko a Lotyšsko sú príklady štátov, ktoré sa o očakávaných zázrakoch Junckerovho plánu vyjadrujú opatrne.

Viac..  R. Holzmann: ECB by mohla znížiť úroky v júni, je však potrebné sledovať Fed

„Kľúčom je otázka, či bude súkromný sektor nasledovať. Som si pomerne istý, že súkromný sektor nebude nasledovať, pokiaľ členské štáty neznásobia svoje snahy o tzv. štrukturálne reformy,“ povedal Krišjānis Kariņš z Európskej ľudovej strany.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

 

 

O vik

Odporúčame pozrieť

ekonomika, kriza

Hospodárska prognóza: Oživenie bolo prerušené, druhá vlna prehlbuje neistotu

Pandémia koronavírusu predstavuje veľmi veľký otras pre svetové hospodárstvo a hospodárstvo EÚ s veľmi vážnymi …

Consent choices