Násilie v Líbyi sa zhoršuje! EÚ posiela na humanitárnu pomoc 2 milióny eur

Líbyjský rebel. PHOTO: Flickr.com
Líbyjský rebel. PHOTO: Flickr.

Európska komisia posiela 2 milióny eur ako núdzové finančné prostriedky na pomoc Líbyjčanom, ktorí sú nútení opustiť svoje domovy kvôli zhoršujúcemu sa násiliu v krajine. Financovanie bude poskytovať základnú humanitárnu pomoc a ochranu najzraniteľnejším ľuďom postihnutých konfliktom. Zabezpečí jedlo, zdravotnú starostlivosť a psycho-sociálnu podporu. Blížiaca sa zima tiež zvýši potrebu teplého oblečenia, ohrievačov a uzavretých prístreší.

„Pomoc v núdzi, ktorú poskytujeme, môže byť záchranným lanom pre niektoré z najviac ohrozených rodín vo víre konfliktu,“ povedal komisár EÚ pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia, Christos Stylianides. „Boje majú vážny dopad na životy civilistov. Nemajú dostatok zdravotníckeho materiálu, ich domovy a infraštruktúry sú zničené, základné služby vážne narušené. Pre ľudí utekajúci z oblasti konfliktu je ťažké získať prístup k jedlu a základným potrebám. To je dôvod, prečo je poskytovaná podpora teraz tak zásadná,“ dodáva.

Odhaduje sa, že od mája 2014 bolo vysídlených takmer 400 000 ľudí v dôsledku bojov v Líbyi. Politická kríza v krajine sa aj napriek opakovaným výzvam o prímerie naďalej prehlbuje. Zhoršujúca sa bezpečnostná situácia bráni prístupu humanitárnej pomoci. Väčšina medzinárodných humanitárnych pracovníkov opustila krajinu, takže je na miestnych zamestnancoch, aby sa vyrovnali so zvýšenou pracovnou záťažou a rýchlo sa zhoršujúcim humanitárnym prostredím.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

O tib

Odporúčame pozrieť

humanitarna pomoc

Svetový humanitárny deň: EÚ pomáha ľuďom zasiahnutým humanitárnymi krízami

EÚ patrí medzi popredných svetových humanitárnych darcov a vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby posilnilo svoje záväzky …

Consent choices