TTIP je medzi ľuďmi stále v zlom svetle, tvrdí ombudsmanka

Emily O'Reillyová
Emily O’Reillyová. PHOTO: Flickr.

Európska ombudsmanka Emily O’Reilly skúmala otvorenosť Komisie k verejnosti v záležitosti s TTIP. Novú obchodnú dohodu so Spojenými štátmi Európania stále vnímajú negatívne, bilancuje v závere jej misie. Komisárovi pre obchod, Karlovi De Guchtovi, navrhla ďalšie kroky.

Napriek tomu, že Európska komisia pristúpila na odporúčania ombudsmanky, O’Reilly stále vidí nedostatok otvorenej komunikácie s verejnosťou. Ako uviedla, dôvernosť medzi oboma stranami je nevyhnutná, ak majú byť rokovania o dohode účinné. Ale to, že úradníci rokujúci na strane EÚ uverejnili niekoľko dokumentov o TTIP nestačí. „Komisia musí zabezpečiť všetky okolnosti, aby zákony pre občanov EÚ, ako získať prístup k dokumentom, boli odôvodnené a plne oprávnené,“ vysvetlila ombudsmanka O’Reillyová a dodala, že bez toho sa úradníci nepohnú a TTIP ostane v zlom svetle.

Okrem tohto kroku navrhla vytvoriť zoznamy tých, ktorí sú kompetentní rokovať o dohode. „Dôležité je, aby sa európski úradníci stretávali len s ľuďmi z tých záujmových skupín, ktoré sú v registri.“ To má podľa nej posunúť pozitívnu mienku bližšie k verejnosti. Komisárovi poradila, aby vytvoril aj zoznam všetkých zmlúv, verejných, neverejných a zápisníc s lobistami.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Emily O’Reillyová skúmala rokovania o pripravovanej TTIP od júla minulého roka. Vtedy sa medzi obyvateľmi Únie začali šíriť protesty a kritika, že znenia zmlúv sú prístupné len určitým osobám, z americkej strany obchodníkom a iným záujmovým osobám.

O mve

Odporúčame pozrieť

Európska ombudsmanka žiada širšie právomoci

Úradu európskeho ombudsmana, ktorý dozerá na porušovanie pravidiel lobingu a správania sa europoslancov, treba poskytnúť …

Consent choices