štefanec
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: European Union 2014 - Source : EP.

Ivan Štefanec: Útok v Paríži ukazuje našu identitu

štefanec
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: European Union 2014 – Source : EP.

Krvavý útok, ktorý sa minulý týždeň odohral v Paríži, prineisol viacero druhov reakcií. Zatiaľ čo si milióny ľudí v celej Európe pripomínajú jeho obete, niektorí politici a skupiny ihneď prichádzajú s radikálnymi a jednoduchými riešeniami. Už sme boli svedkami útokov na mešity, výziev na deportácie všetkých moslimov (prípadne prisťahovalcov bez ohľadu na vierovyznanie) a krvavú odplatu.

V prvom rade by si všetci, ktorí chcú na nenávisť a hlúposť odpovedať rovnakou nenávisťou a hlúposťou, uvedomiť, že teroristi práve takúto reakciu očakávajú. Živnú pôdu pre každý totalitarizmus, a radikálny islamizmus totalitarizmom jednoznačne je, predstavuje predovšetkým strach. Islamský štát a podobné hnutia si nemôžu želať pre svoje myšlienky lepšiu reklamu, ako sú neopodstatnené útoky na francúzskych, britských, alebo slovenských moslimov.

Európa v minulosti za uplatňovanie princípu kolektívnej viny zaplatila privysokú cenu, aby si mohla dovoliť túto chybu opakovať.

Namiesto toho nám, ako Európanom, parížske udalosti ukazujú niečo, o samotnej existencii čoho sa často diskutuje. Naznačujú obsah pojmu európska identita.

Policajt, ktorý zahynul pri obrane redakcie novín bol moslim. Možno sa mu karikatúry v nich nepáčili, považoval ich za prehnané a urážlivé. Ale v kritickej chvíli myslel viac na svoju profesionálnu povinnosť, ako na náboženské presvedčenie.

Moslim a prisťahovalec z afrického Mali pracujúci v židovskom obchode ukryl po príchode ozbrojenca zákazníkov a týmto činom im zrejme zachránil životy. Možno v súkromí nesúhlasí s izraelskou politikou voči palestínskym Arabom, ale v danom momente bol ľudský život pre neho prednejší ako hnev na konkrétnu národnostnú a náboženskú skupinu.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Schopnosť uprednostniť všeľudské a demokratické hodnoty pred iracionálnym násilím je typom správania sa, ktoré Európska civilizácia po stáročiach vojen a vraždenia dokázala vygenerovať. Nemusíme súhlasiť so všetkým čo v médiách, alebo inde odznie. Ale svoj postoj vyjadríme ignorovaním zdroja, alebo vyvolaním verejnej diskusie. Proti jednému názoru staviame názor druhý a tak ako je pre nás samozrejmé, že diskusia bude prebiehať pokojne, očakávame to, aj od nášho súpera.

Najbližšie mesiace a roky budeme svedkami búrlivých diskusií o prisťahovalectve, multikulturalizme, a zodpovednosti moslimov za terorizmus v Európe. Všetky ich výsledky a nasledujúce činy by sa mali odvíjať od toho, čo nás útok v Paríži naučil o nás samých.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil europoslanec Ivan Štefanec.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices