Pri útoku na zastávke v Donecku zahynulo minimálne trinásť ľudí

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

DONECK – Minimálne trinásť ľudí zahynulo pri útoku na zastávku hromadnej dopravy v rebelmi okupovanom ukrajinskom meste Doneck. Obeťami sú civilisti – pasažieri trolejbusu a vodič auta, ktoré sa nachádzalo pri zastávke v čase útoku.

Incident sa stal o deviatej hodine miestneho času. Podľa svedok dopadlo do priestoru zastávky hromadnej dopravy päť mín, ktoré zasiahli trolejbus, električku i okolité autá. V blízkych domoch vlna vyrazila okná, píše server focus.ua. 

Ukrajinské médiá hovoria o trinástich mŕtvych a desiatkach zranených. Donecké „ministerstvo obrany“ však  zatiaľ trvá na deviatich mŕtvych a troch zranených.

Na sociálnej sieti Twitter sa okamžite po incidente objavili fotografie z miesta činu.

Rusko vs Ukrajina

Podľa povstalcov je útok dielom ukrajinskej armády. Údajných páchateľov vraj povstalecké komando zadržalo. Má ísť o príslušníkov diverznej skupiny.

Ukrajinské ministerstvo obrany vydalo vyhlásenie, v ktorom obvinilo z tragédie separatistov. Paľba bola podľa Kyjeva vedená z obytných štvrtí, ktoré ležia v zóne ovládanej povstalcami. Najbližší ukrajinský vojak sa od tohto miesta nachádza až pätnásť kilometrov, dodalo ministerstvo.

Premiér Arsenij Jaceňuk zo smrti trinástich ľudí obvinil Rusko. „Ruskí teroristi dnes opäť spáchali hrozný zločin proti ľudskosti. Zodpovednosť zaň nesie Ruská federácia,“ vyhlásil.

Letisko Doneck

Separatisti nedávno pri útoku na donecké letisko zajali 16 ľudí, o ktorých oslobodení teraz so vzbúrencami hovorí generálny štáb ukrajinskej armády. Oznámil to V Kyjeve armádny hovorca Vladyslav Selezňov.

Podľa ruských a niektorých ukrajinských zdrojov povstalci vo štvrtok letisko ovládli. Kyjev potvrdil stratu kľúčového nového terminálu.

Viac..  Európska komisia upozorňuje na riziko hladomoru v Pásme Gazy

Niektorí ukrajinské novinári z miesta bojov informovali, že do zajatia padol i veliteľ ukrajinskej letiskovej obrany. Viacerí zo zajatcov sú zranení.

V ukrajinských médiách sa objavujú i výzvy k potrestaniu generálov, ktorí vraj obranné boje v letiskovom areáli nezvládli. Terčom kritiky je najmä náčelník generálneho štábu Viktor Muženko.

Žiadne zľutovanie nebude mať s ukrajinskými zajatcami šéf doneckých povstalcov Alexander Zacharčenko.

„Nemohol som ich všetkých bohužiaľ postrieľať,“ povedal na tlačovej konferencii v Donecku.

„Vyženiem ich ale na miesto, kde dnes umierali ľudia. Pôjdu peši z letiska až na zastávku autobusu, kde budú prosiť o odpustenie,“ povedal s odvolaním sa na mínometné ostreľovanie zastávky, pri ktorej zahynulo trinásť ľudí.

Povstalci z ich smrti obviňujú ukrajinskú armádu, podľa ukrajinského velenia bol útok dielom vzbúrencov.

Konflikt na východe Ukrajiny si od minulého roka vyžiadal vyše 4800 ľudských obetí. Obe strany už niekoľkokrát uzavreli prímerie, no nedodržiavajú ho.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Francúzsko, Británia a EÚ odsúdili ruské útoky na ukrajinské mestá

Francúzsko, Spojené kráľovstvo i predstaviteľ Európskej únie v piatok odsúdili rozsiahle ruské útoky na ukrajinské …

Consent choices