štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Ivan Štefanec: Celý svet ekonomicky rastie, len Európa sa stále potáca na jednom mieste

štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

V Štrasburgu sme sa stretli s europoslancom Ivanom Štefancom, členom poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany. Porozprával nám o slovenských projektoch, ktoré ašpirujú na financovanie z Junkerovho investičného balíčka aj o veľmi slabom ekonomickom raste Európy v porovnaní so zvyškom sveta.

Frakcia S&D považuje Junckerov balíček za skvelý. Čo naň hovorí Európska ľudová strana?

Náš prístup je veľmi pragmatický. Dobré je, že Junckerov balíček 315 miliárd eur je založený na súkromných investíciách. Sú efektívnejšie a majú vyššiu návratnosť ako investície verejné. Za kľúčové považujem, aby projekty v Junckerovom balíčku boli použité na priority, ktoré sú momentálne pred nami. V prvom rade je to zlepšenie situácie zamestnanosti a situácie mladých ľudí, zlepšenie infraštruktúry, vybudovanie spoločného digitálnu trhu a dobudovanie energetickej únie.

Čo to znamená osobitne pre Slovensko?

Pre nás to znamená dokončenie energetického prepojenia východ-západ a sever-juh v oblasti plynu. Ešte stále nie je sfunkčnené plynové prepojenie Slovensko – Maďarsko a tiež Poľsko. V doprave platí to isté, potrebujeme prepojiť slovensko-poľský koridor a tiež odťažiť hlavné mesto, teda dobudovať nultý obchvat Bratislavy. A stále musíme dokončiť diaľničné prepojenie východ-západ. Toto sú projekty, ktoré Slovensko navrhuje, aby boli zahrnuté do Junckerovho balíčka. Snažíme sa pre to robiť všetko, čo sa len dá. Na pôde Európskeho parlamentu spolupracujeme aj s poslancami z iných krajín, pretože si myslíme, že osobitne pre strednú Európu je kľúčové zlepšenie dopravného a energetického prepojenia v regióne.

Toto všetko sú plány do rokov 2015 – 2017. Môže sa ešte niečo zmeniť?

Áno, zatiaľ sú to všetko iba plány. Asi do polovice roka budeme vedieť, ktoré projekty budú zahrnuté v Junckerovom balíčku. Návrhov je teraz veľa, samozrejme každá krajina lobuje a každá politická skupina má svoje predstavy. Momentálne je teda boj o to, čo bude zahrnuté v balíčku, veľmi intenzívny. Preto sa snažíme spolupracovať nielen s inými politickými skupinami ale aj s poslancami v regióne, aby sme uspeli a vybojovali pre Slovensko čo najviac užitočných projektov.

Koľko peňazí by na tieto projekty malo byť  za celé 3 roky vyčlenených z 315 miliárd eur?

Máme pripravené projekty, ktoré obsahujú minimálne 10% tohto balíčka. Musíme byť realisti, pretože Slovensko predstavuje len 1% celého spoločného európskeho trhu. Keby sa nám podarilo realizovať čo i len polovicu zo spomínaných návrhov, teda by sme využili 5% z celkového balíčka, bol by to veľký úspech.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Euroskeptici aj Richard Sulík sa o balíčku vyjadrili, že je to len dotovanie pracovných miest a preto považujú balík za kompletne zlý. Dá sa súhlasiť s týmto vyjadrením?

Je to pomýlený prístup, pretože tu sa nejedná o dotácie, ale o verejné projekty s využitím súkromných zdrojov. Treba zdôrazniť skutočnosť, že sa nemenia kritériá, ktoré tlačíme veľmi tvrdo vzhľadom na zodpovednosť verejných financií a zodpovedné hospodárenie. Nejedná sa o žiadne dodatočné dotácie, pretože tieto kritériá musí každá krajina splniť. Jedná sa tu o stimul pre rast a zamestnanosť a tiež o pomoc pri splnení cieľov, ktoré si Komisia aj Parlament zadali na 5 rokov. Junckerov balíček predstavuje naozaj veľkú šancu pre pomoc rastu európskej ekonomiky a to je to ,čo potrebujeme. Celý svet rastie rýchlejšie a hýbe sa dopredu, okrem Európy, ktorá sa potáca stále na rovnakej úrovni. Jednopercentný rast sa vo vyspelých európskych štátoch považuje za úspech. Práve pre toto potrebujeme urobiť radikálne zmeny týkajúce sa predovšetkým zamestnanosti a podnikateľského prostredia.

Južná Ázia má na tento rok predikciu rastu 6%, USA rastú viac než 3%-ným rastom. Akým tempom by mala rásť Európa, aby sme nezostali tam, kde sme?

Samozrejme, čím väčší rast, tým lepšie. Verím, že práve Junckerov balíček pri správnom aplikovaní pomôže k viac než 1%-nému rastu. Na Slovensku osobitne máme šancu rásť viac než 3%-ne.

Ďakujeme za rozhovor. Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal slovenský europoslanec v EP Ivan Štefanec.

 

O tib

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Energetická náročnosť bývania sa musí zmenšiť, budúcnosť je fotovoltika

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices