Program europarlamentu: TTIP, boj proti extrémizmu, lotyšské predsedníctvo

Nabil Elaraby. PHOTO: Flickr.
Nabil Elaraby. PHOTO: Flickr.

V Bruseli sa na blížiacich rokovaniach budú rozoberať témy ako transatlantický obchod k vzťahom s arabskými krajinami či boj proti podvodom k označovaniu krajiny pôvodu pri spracovanom mäse.

Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo s USA bude témou Výboru pre medzinárodný obchod. Výbor diskutuje o odporúčaniach, ktoré by za rokovacím stolom mala predniesť komisárka Malmstrӧm. Diskutovať sa bude aj o výsledku verejnej konzultácie na tému urovnávania sporov medzi investormi a štátom. V Európe totiž vznikajú obavy, že mechanizmus dá viac práv korporáciám ako štátom v sporoch, ktoré môžu ovplyvniť ich biznis.

Témy rokovaní sa však budú zaoberať aj bojom s extrémizmom nielen v Európe, ale aj v arabskom svete. Rokovanie navštívi generálny tajomník Arabskej ligy Nabil Elaraby. Jednou z tém, ktoré sa venujú súčasným obavám o bezpečnosť bude otázka financovania spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky.

Koná sa aj rozprava o boji s podvodmi v rámci EÚ a ochrane svojich finančných záujmov z roku 2013. Až 1 600 nezrovnalostí bolo označených ako nezákonné. Z fondov EÚ odčerpali 309 miliónov eur. Ministri lotyšskej delegácie sa musia ukázať v mnohých výboroch, kde majú vysvetliť ciele na najbližších šesť mesiacov. Lotyšsko totiž 1.januára 2015 prebralo rotujúce predsedníctvo po Taliansku.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

Viac sa dozviete v priloženom videu:

 

O vik

Odporúčame pozrieť

europsky parlament, brusel

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä rozpočet a kauzu Paradise Papers

Poslanci budú tento týždeň hlasovať do rozpočte EÚ na rok 2018, rokovať o založení nového …

Consent choices