europsky parlament, brusel
Plenárne zasadnutie poslancov EP. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä rozpočet a kauzu Paradise Papers

Poslanci budú tento týždeň hlasovať do rozpočte EÚ na rok 2018, rokovať o založení nového investičného súdu a stretnú sa s novinármi, ktorí otvorili kauzu Paradise Papers.

V stredu počas plenárneho zasadnutia v Bruseli budú poslanci rokovať o rozpočte EÚ na rok 2018 a o deň na to je naplánovane plenárne hlasovanie. Na konečných číslach sa Parlament už predbežne dohodol s členskými štátmi.

V stredu sa bude rokovať aj o založení nového medzinárodného súdu na riešenie sporov medzi investormi a štátmi pri uplatňovaní medzinárodných dohôd ako je napríklad TTIP a CETA. Poslanci sa chystajú Komisii odporučiť, aby navrhla jeho zriadenie.

Výbor pre energetiku bude hlasovať o dvoch správach, ktorú sú dôležitou súčasťou legislatívneho balíka o čistej energii. V jednej z nich sa hovorí šetrení energiou a propagovaní obnoviteľných zdrojov. Hlasovať sa bude aj o reforme pravidiel energickej efektívnosti, vďaka ktorej by sa mali znížiť ceny pre spotrebiteľov a zlepšiť bezpečnosť dodávok.

Viac..  Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Poslanci z výboru pre pranie špinavých peňazí si na svoju schôdzu pozvali troch novinárov z Medzinárodného konzorcia pre investigatívnu žurnalistiku, ktorí pomohli odhaliť kauzu Paradise Papers. Debaty vo výbore sa zúčastnia aj komisári Pierre Moscovi a Věra Jourová.

Výbor pre potravinovú bezpečnosťhlasuje o pridávaní fosfátov do mäsa na kebaby. Podľa poslancov to nie je opodstatnené a očakáva sa, že povolenie na jeho pridávanie zrušia.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices